Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовият министър очаква и бизнесът да инвестира в Зеления преход

Финансовият министър Валери Белчев обяви, че освен средства от ЕС и от бюджета, за зелени политики ще са необходими и инвестиции от частния сектор. Белчев цитира изчисления на Европейската комисия, според които в следващите няколко години ще трябва да бъдат ангажирани 216 млрд. евро за справяне с екологичните проблеми и т.нар. Зелен преход.

Той напомни, че частният сектор също ще трябва да помага за постигането на целите на Зелената сделка - процес, който ще се контролира от европейските институции. По думите му съответният регламент вече е приет от ЕС и чрез това законодателството под някаква форма ще се прави опит да се търсят гаранции, че частният сектор не симулира постигането на целите. Според Белчев е хубаво, че ЕС води процеса, тъй като е най-амбициозната институция в света и най-ангажираната със Зеления преход.

"Добре е да се наложи един стандарт, който да не е прекалено сложен, но достатъчно добре да формулира начина, по който ние адресираме мерките и начина, по който отчитаме ефекта от тях", каза още министърът на финансите. Той е на мнение, че е добре да имаме по-малко мерки, но по-добре формулирани и отчетени, отколкото много мерки, различни в отделните държави, така че да се загуби ефектът от тях.

Ключова роля ще играе частният финансов сектор, каза още Белчев и допълни, че в крайна сметка няма бизнес, който да не минава през банките и през финансиранията.

"Ако замърсителите бъдат посочени с пръст и от тях бъде изискано да вземат мерки през финансовата система, това със сигурност ще има много добър ефект", обясни финансовият министър в служебното правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във