Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовият министър на САЩ отказва да говори с Кристалина Георгиева

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отказа да отговори на обажданията от управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева след скандала със спряната от Световната банка класация Doing Business и обвиненията към Георгиева, че е оказвала натиск за подобряване на рейтинга на Китай, докато през 2018 г. е била директор в СБ.

Източници на Bloomberg твърдят, че преди скандала Кристалина Георгиева е имала лесен достъп до Йелън, тъй като Министерството на финансите на САЩ управлява взаимоотношенията на Вашингтон с МВФ. Двете са провеждали регулярни разговори по-рано тази година и са работили по различни инициативи. САЩ са най-големият акционер както в МВФ, така и в Световната банка.

Говорители на МВФ, на Джанет Йелън и на Кристалина Георгиева са отказали да коментират темата.

Обвиненията към Георгиева в момента се проверяват и от двете институции - Министерството на финансите на САЩ и от Етичния комитет на МВФ. 

При избухването на скандала представител на американското финансово министерство заяви, че то е запознато с твърденията срещу Георгиева и ги намира за тревожни и сериозни. Комитетът по етика на МВФ в момента преглежда констатациите от доклада, поръчан от Световната банка.

Липсата на комуникация идва в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които се провеждат от 11 до 17 октомври. Тогава двете базирани във Вашингтон институции събират министри на финансите и ръководители на централни банки от цял ​​свят.

По-рано български източници съобщиха, че председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, са изпратили писмо до президента Джо Байдън. Те призовават той да нареди на американското Министерство на финансите "да осигури пълна отчетност" с необходимото усърдие и бързина.

Кристалина Георгиева, която оглавява МВФ от 2019 г., отхвърли заключенията на външно разследване, проведено от американската юридическа кантора WilmerHale, че докато е била на ръководен пост в СБ през 2017 г., е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени да фалшифицират данни в полза на Китай, за да се класира страната на по-предно място в класацията "Doing Business" за 2018 г.

Тя на свой ред обяви, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в индекса. Това би подобрило значително позициите на страната в ежегодната класация на банката. 

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон. След това той постна туит в нейна подкрепа.

"Винаги е хубаво да видя Кристалина Георгиева от МВФ. МВФ показа истинско лидерство при раздаването на паричните резерви на страните членки", писа Домбровскис.

Известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери също изразиха подкрепа за Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във