Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовият министър на САЩ: Биткойн е изключително неефективен

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отправи предупреждение за опасностите, които биткойнът крие както за инвеститорите, така и за обществото.

Йелън се изказа скептично за легитимността и сигурността на водещата криптовалута. 

Според бившата шефка на Федералния резерв биткойнът се използва не толкова като механизъм за транзакции, колкото в незаконни схеми. 

"Това е изключително неефективен начин за провеждане на транзакции и количеството енергия, което се изразходва за обработката на тези транзакции, е потресаващо", заяви Йелън късно в понеделник пред New York Times. 

По думите й това е силно спекулативен и нестабилен актив.

"Хората трябва да са наясно. Тревожа се за потенциалните загуби, които инвеститорите могат да понесат", подчерта американската финансова министърка. 

Биткойнът поевтинява рязко за втори пореден ден. В началото на днешната европейска търговия биткойнът поевтинява с близо 12% към 48 300 долара, след като през уикенда най-популярната дигитална валута поскъпна до нов исторически връх около 58 300 долара.

От понеделник насам биткойнът вече се отстъпва с повече от 16% от рекордния си неделен връх, но въпреки това все още се търгува с около 75% над нивата си от началото на 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във