Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовият министър иска реформа на закона за обществените поръчки

Служебният финансов министър Валери Белчев призова за дълбока реформа на Закона за обществените поръчки. 

"Темата за обществените поръчки е важна. Всеки от нас осъзнава, че има необходимост от много дълбока реформа на закона, свързан с тях. Надявам се след свикването на нов парламент промените в тази нормативна уредба да станат възможни", заяви Белчев на среща с бизнеса от Северна България. Коментарът му е в отговор на това, че малки общини от региона обръщат внимание, че нямат административен капацитет, за да подготвят проектите си на необходимото ниво и настояват за унифицирани правила и процедури, които да им помогнат да получават европейско финансиране.

За последно представител на служебния кабинет коментира промени в ЗОП в средата на октомври. Тогава бившият правосъден министър Янаки Стоилов, който впоследствие стана конституционен съдия от квотата на президента, заяви временното правителство разработва законодателни промени в опит да ограничи възлагането на дейности по схемата "ин-хаус". По-конкретно, Стоилов лансира следните промени в закона: "Ин-хаус" да се използва, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80 на 100 от дейностите предмет на договора“. Тогавашната заявка бе, че след конституирането на 47-ия парламент, измененията ще бъдат предложени за разглеждане от новите депутати.

Практиката на "ин-хаус" възлагане, при която дейности се възлагат с директно договаряне, без обществена поръчка, бе използва мащабно от третото правителство на Бойко Борисов. ГЕРБ и Борисов бяха силно критикувани от своите опоненти, след като бившият служебен министър на финансите Асен Василев и служебната строителна министърка Виолета Комитова изнесоха конкретни данни за мащабите на "ин-хаус" възлагането, което те определят като непрозрачно. 

В края на юли Министерството на финансите обяви, че в периода от началото на 2019-та до април 2021 г., т.е. в мандата на кабинета "Борисов 3", договорите, сключени без обществена поръчка, чрез т.нар. „ин хаус“ възлагане са в размер на над 8 млрд. лв. без ДДС.

Отделно се разбра, че държавата е похарчила почти 4 млрд. лв. по обществени поръчки, в които е имало само един участник за периода 2019 - април 2021 година.

Според изнесените данни частните фирми, получили най-големи средства чрез превъзлагане на дейности, са "Автомагистрали Хемус" АД, "ГБС-Инфраструктурно Строителство" АД, "Хидрострой" АД и "Грома Холд" ЕООД. Тези фирми са получили договори за общо 2.3 млрд. лева. Договорите са сключени с държавното дружество "Автомагистрали" за строителството на магистрала "Хемус".

Иначе по време на срещата с бизнеса в Русе финансовият министър Валери Белчев подчерта, че  усилията през следващите години ще бъдат с фокус върху декарбонизация и развитие на икономиката чрез финансиране на иновации, като всички трябва да са готови да посрещнат и да се възползват от новите възможности както на държавно, така и на местно ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във