Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовият министър допуска орязване на помощите за бизнеса

Шестстотин млн. лв. ще струва на бюджета одобрената с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС добавка от 120 лв. върху всички пенсии до края на годината, обяви финансовият министър Асен Василев от трибуната на парламента. Той допуска, че за да бъде направен този разход, следва да се орежат други пера - например предвидените средства от 430 млн. лв. за помощ на бизнеса в следващите месеци. 

"Ако махнем подкрепата за бизнеса и примерно другите разходи тези 600 млн. лв. ги има, но казваме на бизнеса: няма да има подкрепа за вас. Това е изборът, който трябва да направите", обърна се Василев към депутатите. 

Предложението на ГЕРБ за добавка към пенсиите в размер на 100 лв. ще струва на хазната 327 млн. лв. за трите месеца до края на годината. 

"Третата инструкция, която парламентът ни дава, затова казах, че те са взаимоизключващи се, е да използваме 1.35 като коефициент за стажа, да увеличим всички пенсии с 12.5 % и да направим минималната пенсия 370 лева. Това нещо ще ни струва 80 млн. лв, които пак трябва да излязат от някое от другите пера", поясни министърът.

По думите му и трите инструкции са изпълними, но депутатите трябва да кажат кои други пера да бъдат намалени.

"Единственото, което ние искаме от парламента, тъй като вие решавате, е ясна инструкция кое от тези три неща да направим", допълни още Асен Василев.

Предложението ни за 120 лв. добавка към пенсиите е алтернативен вариант на увеличението на минималната пенсия, а не кумулативни, поясни Хасан Адемов от ДПС. Това означава, че или минималната пенсия ще стане 370 лв. от 1 октомври, или ще се отпуснат тези 120 лв. добавка до края на годината, а размерът на пенсиите от 1 януари 2022 г. ще се определят с бюджета за следващата година.

Дебатът в парламента продължава. В сряда (8 септември) Бюджетната комисия ще гледа на второ четене т.нар. голям бюджет - държавния. До края на седмицата Народното събрание следва да одобри окончателно бюджетната актуализация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във