Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансови министри поискаха минимална данъчна ставка за ЕС

Финансовите министри на най-големите икономики на еврозоната изразиха подкрепа за определянето на минимална данъчна ставка в блока по време на специално изслушване в Европейския парламент (ЕП).

Пред парламентарна комисия по избягване на плащането на данъци, създадена в отговор на т.нар. разкрития Luxleaks, финансовите министри на Германия, Франция, Италия и Испания заявиха, че по-доброто сътрудничество между националните данъчни органи, както и определянето на минимална данъчна ставка, ще подпомогне борбата с агресивното данъчно планиране на мултинационалните компании.

„Трябва да има определена минимална ставка на данъчно облагане“, заяви финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле пред комисията. „Трябва да гарантираме, че всеки вид печалба е обложена с данъци поне веднъж в Европейския съюз“, подкрепи го и френският финансов министър Мишел Сапен.

Един от членовете на комисията предложи създаването на европейски данъчен орган пред министрите, идея, която не спечели особена подкрепа. „Настроен съм много проевропейски, но мисля, че има други стъпки, които трябва да предприемем в краткосрочен план“, заяви Луис де Гиндос, финансов министър на Испания, добавяйки, че страните членки в еврозоната просто трябва да си сътрудничат по-добре.

Пиер Граменя, финансов министър на Люксембург, отговори на въпроси на комисията още в началото на сесията, тъй като страната му в момента председателства ЕС.

„Странно съвпадение“, заяви председателят на комисията Ален Ламасур по повод момента на изслушванията – и то не само заради факта, че данъчните ставки на страната се оказаха катализатори за изслушването. Скандалът Luxleaks разкри 500 частни данъчни договорки между Люксембург и мултинационални корпорации между 2002 и 2010 г.

„Люксембург осъществи сериозни промени през последните 20 месеца“, заяви Граменя пред комисията, чиято следваща среща е планирана за средата на октомври. „Осъществили сме много реформи, променихме законите си за обмен на информацията при поискване, за да бъдат съвместими. Забранихме банковата тайна и трябва да подчертая, че приемам този въпрос изключително сериозно“, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във