Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовата рамка на бюджета ще се запази и за 2018-а година

Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Размерът на данъците няма да се променя, но ще се засили контролът по събираемостта на приходите, обясни той. "Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този обект е достигнал оборот за регистрация по ДДС, той сменя фирмата и собственика и продължава да фигурира и съществува като същия търговски обект на същото място със същата визия, но вече с друга фирма, друг наемател, друг търговец извън ДДС оборота и без да плаща ДДС", посочи Горанов.

Затова, освен законодателни промени, от финансовото министерство предвиждат още допълнителното назначаване на инспектори към НАП, с цел контрол.

Контролът ще бъде затегнат и над парите в брой, в касите на неправителствените организации и предприятията от нефинансовия сектор, посочи министърът. "Ако сме били твърде либерални по отношение на неправителствените организации, гледахме списъка с големите наличности и при тях. В момента, в който приключим с нефинансовите предприятия извън енджиотата, ще се захванем и с тях. В края на 2016 година има наличност 13 милиарда и половина в брой в касите на фирмите. Наличността в икономиката на пари в брой е била 14 милиарда и половина", каза още Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във