Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовата комисия пусна бюджета на второ четене

Финансовата комисия одобри на второ четене промените в Закона за държавния бюджет. Очаква се основните битки по предложенията за промени в рамката да се водят до късно в пленарната зала. 

Парламентът току що приключи окончателното гласуване на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

В т.нар. голям бюджет между двете четения постъпиха над 60 предложения за промени. 

Министърът на финансите обобщи, че депутатите са приели редица предложения за поправки, от които следва, че към проекта за бюджет на правителството са добавени 500 млн. лева приходи и 500 млн. лева разходи.

Това означава, че заедно с предложенията на служебния кабинет приходите в бюджета ще бъдат 2.5 млрд. лева повече от заложените в момента, а разходите ще се увеличат с 2.3 млрд. лева, посочи Асен Василев. 

ГЕРБ бойкотираха заседанието на комисията. Упреци към парламента и служебното правителство отправи бившият финансов министър Кирил Ананиев, според когото бюджетът ще приключи с дефицит от поне 5% и бившите управляващи не са съгласни с това. 

За справяне с неблагоприятното въздействие на COVID-19 върху икономиката се предвижда осигуряване на средства за подпомагане на бизнеса до 400 млн. лева. .

Средства в размер до 222.40 млн. лв. се заделят за мерки и социални разходи с оглед недопускане на социално напрежение в сложната епидемична и икономическа обстановка в страната

Заложени са 85.60 млн. лв.  за обезпечаване разходите за целеви помощи за отопление.

Над 70 млн. лв. са предвидени за разходи по механизма за лична помощ.

За Министерството на здравеопазването се предлага да се предвиди в централния бюджет за т.г. допълнителен финансов pecypc до 200 млн. лв. 100 000 лв. за осигуряване на мерките в областта на здравеопазването, свързани с преодоляването на пандемията. От тях - 46.50 млн. лв. за закупуване на допълнителни 1 533 037 дози ваксини. Още 118.90 млн. лв. за подкрепа на персонала на първа линия. 14.70 млн. лв. за закупуване на Ремдесивир, както и 12.50 млн. лв. - за създаване на резерв от лекарствени продукти за лечебните заведения за лечение.

До 133 млн. лв. са за провеждане на президентските и предсрочните парламентарни избори. към изборния процес при допускане на президентски избори в два тура. Същите ще бъдат оздобрени от Министерския съвет с отделна план-сметка.

За покриване на недостига от средства за персонал в системата на Министерството на вътрешните работи ще се отпуснат до 45 млн. лева

За Министерството на регионалното развитие и благоустройството са отделени средства до 100 млн. лв. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, а за подпомагане на въздушните превозвачи - до 30 млн. лева.

Със законопроекта са предложени и допълнителни трансфери от държавния бюджет в общ размер на 152.70 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във