Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансовата инспекция спипа в нарушения затвори и университети

И последната проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) констатира нередности в бюджетната и финансовата дисциплина на страната. Тя обхваща периода от началото на април до края на юни. Този път обаче констатираните нарушения са били далеч по-малко, а са  инспектирани солиден брой  обществени поръчки.

"При инспекциите са установени 28 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки. По този показател АДФИ отчита намаление в сравнение с предходния отчетен период от  2019 г. (януари – март), когато броят им e бил 41", съобщиха от контролния орган. За изминалите три месеца инспекторите на АДФИ поверили 1179 договора на обща стойност 80 820 822 лева. Уточняваме, че броят на договорите е значително по-голям от тази на предишното тримесечие - 592.

При проверката на 282 обществени поръчки на обща стойност 300 755 136 лв., инспекторите констатирали 28 случая, в които институции и държавни предприятия или въобще не обявяват конкурси за обществени поръчки, или допускат нарушения.

За констатираните през тримесечието нарушения са съставени 12 акта за начет и 160 акта за установяване на административни нарушения, като това е спад в сравнение с предишното тримесечие, когато броят на издадените актове за начет е бил 40, посочват от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Начело на черния списък на АДФИ попада Държавно предприятие "Фонд затворно дело". Администрацията на затворите извършила 3 нарушения при възлагането на обществени поръчки за храна и напитки в бюфетите в местата за лишаване от свобода на обща стойност 13.4 млн. лева. 

Сред най-крупните нарушители се открояват и два държавни университета. Оказало се, че Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" е извършил 27 нарушения, от които 7 - в обществени поръчки на стойност 1 052 011 лева. Проверени били разходите на университета за юридически услуги, самолетни билети, канцеларски материали, електронни съобщителни услуги, както и разходите за услуги по договори за трудова медицина и тези по договори, свързани с реализирането на инвестиционен проект "Видеоконтрол, наблюдение, архив, дистанционно обучение и контрол на достъпа". За откритите нарушения на Закона за държавната собственост, Закона за счетоводството и на Закона за обществените поръчки на висшето учебно заведение бил съставен акт.

Другият макар и не толкова крупен нарушител на българското законодателство, според АДФИ е Шуменският университет "Епископ Константин Преславски". Заради 2 нарушения в обществени поръчки на обща стойност 67 581 лв., на университета били съставени 3 акта за установяване на административни нарушения.

Резултатите от проверките показват, че общините, които са "обичайният заподозрян", когато става дума за нарушения при провеждането на обществени поръчки, също имат провинения за нескромни суми. Сред проверените 33 общини като най-голям нарушител се откроява администрацията на Дългопол. При проверка на сключените договори за възлагане на спасителни и аварийно-възстановителни работи по овладяването на бедственото положение в общината била открита проблемна обществена поръчка за над 650 хил. лева.  

Община Мездра също била "заловена" заради проблемни търгове. Става дума за  един търг за ремонт на улици на територията на общината и въвеждането им в експлоатация на стойност близо  70 хил. лева.

Сред нарушителите на правилата се оказва и администрацията на Ковачевци. Нарушения в града били търсени при обществените поръчки за зимното му почистване и при събирането и разходването на такса битови отпадъци. За проблеми в един от търговете на общината на стойност близо 50 хил. лв. били съставени три акта.

При одит на разходите за строителство, доставки и услуги на "Електроразпределение север" АД във Варна Агенцията установила 9 нарушения на Закона за обществените поръчки и съставила 4 акта. Като тук проблемните обществени поръчки били две, а стойността им минавала 870 хил. лева.

По време на проверките финансовите инспектори са идентифицирали 5 "индикатора за измама". Най-много подобни невярно или неточно представени факти били открити в документацията на общините - общо 3 на брой

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във