Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансов консенсус: Пенсии, необлагаем минимум, данъчни стимули

Заместник-председателят на "Има такъв народ" Филип Станев представи пред Народното събрание приоритетите на партията и на представения от нея проектокабинет. Филип Станев поиска подкрепата на ДБ, БСП и ИСБНИ на базата на "пълно разбирателство и сходство в областите правосъдие, здравеопазване, данъчна политика, образование, земеделие и социална политика".

Конкретно в областта на финансите Станев изреди за какво е постигнат консенсус - данъчни стимули за производство , намаляване на бюджетния дефицит, програмно бюджетиране, освобождаване от корпоративния данък при реинвестиране на печалбата, обратно начисляване на ДДС в сектора биопроизводство, фискална децентрализация, отмяна на облагането на доходите от лихви.

По думите му е постигнат консенсус за въвеждане на необлагаем минимум, подпомагане на млади семейства, преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот, ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд.

Станев изтъкна и общата позиция за премахване на специализираните съдилища и прокуратура, въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор и реална съдебна реформа.

Той подчерта, че списъкът от приоритети трябва да се приема като основа в работата на парламентарната група и на предложения проектокабинет на "Има такъв народ" начело с Пламен Николов. 

"В случай, че считате тези теми за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на Министерския съвет", каза в заключение Филип Станев.

На 3 август "Има такъв народ" представи втория си проектокабинет. В него се лансират две нови фигури начело на Министерството на финансите и Министерството на икономиката. Предложението на ИТН за министър на финансите е Пламен Данаилов, а за министър на икономиката - Десислава Димитрова. 

От досегашните му медийни изяви става ясно, че Данаилов иска плавно присъединяване към еврозоната - според него не трябва да се бърза, т.е. първо да достигнем средноевропейските нива на доходите, за да няма шок. Пламен Данаилов се е обявявал за запазване на плоския данък, но и за въвеждане на минимален необлагаем доход, както и за семейно подоходно облагане - в по-дългосрочен план.

Колкото до бюджета, вероятно лидерът на ИТН Слави Трифонов ще очаква от Данаилов да поддържа консервативна политика - на ниски дефицити и свиване на разходите, без трупане на дълг.  Като аргумент за различията с финансовия министър от служебното правителство Асен Василев, в неделя Трифонов изтъкна, че му бил "много ляв" и искал да тегли заеми, а неговото виждане било да се харчи, когато има излишък.

Както "Банкеръ" писа, очакванията са, че ако Десислава Димитрова поеме Министерството на икономиката и стане принципал на Българската банка за развитие (ББР) няма да предприеме стъпки към нейната приватизация. Това бе идея на предишния кандидат за премиер на ИТН - Николай Василев, от която впоследствие партията на Слави Трифонов се отказа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във