Банкеръ Daily

Финансов дневник

Финансов хъб* в нашия пъб**

Грейна поредна примамлива идея да сме център на нещо

Кирил Петков
S 250 b95f0ca2 5425 48bf ad7b 07f918128564

 


Кирил Петков взе участие в първия ден от коалиционните преговори за правителство в секторния дебат "Икономика". Лидерът на "Продължаваме промяната" изрази видим ентусиазъм от единомислието за целите на икономическата политика на представителите на всички поканени политически сили – БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ".

Участниците изброиха конкретни идеи за промени, които обаче все още не са изяснени в детайли. Накрая на дебата се проведе гласуване за мерките, по които има единодушие, за тези, които трябва да се прецизират, и за онези, които трябва да се прехвърлят към другите секторни дебати.

Единодушие има например по предложението на Кирил Петков Министерството на икономиката да стане Министерство на икономиката и иновациите. От обясненията на представителите на ПП се разбра, че към преименуваното министерство може да се прехвърли т. нар. Фонд на фондовете, който в момента е към Министерството на финансите. Структурата управлява т. нар. финансови инструменти за подкрепа на икономиката, които ще получат свеж ресурс през Плана за възстановяване и устойчивост.

Друга идея на ПП е да направи общи продукти на Българската банка за развитие и Българската агенция по експортно застраховане в подкрепа на малките и средните предприятия. Целта е също да се увеличи ресурсът за държавни гаранции, предоставяни на експортните предприятия от БАЕЗ. В това отношение обаче Румен Гечев от БСП настоя за изработването на критерии за отпускането на кредитите от ББР дори на малки фирми, за да има наистина равнопоставен достъп.

Приета бе идеята на БСП сериозно да се ограничат възможностите за издаване на сертификат за инвеститори "клас А", а не всякакви бизнеси да получават подобна щедра държавна подкрепа. 

Любомир Каримански от ИТН, един от най-активните участници в дебата, предложи стройна програма за противодействие на инфлацията чрез парична политика, каквато на практика Българската народна банка не може да осъществява в режим на валутен борд.


 

България да стане финансов хъб в региона чрез откриване на финансови центрове за привличане на мултинационални компании. Това е едно от водещите предложения на коалиция "Продължаваме промяната" в сектор "Икономика", обявено лично от лидера ѝ Кирил Петков. Той поясни, че идеята е: средно големите европейски дружества, които нямат специални данъчни отдели, да ползват България, за да оптимизират данъчните си ставки, тоест за да намалят данъците си. "Това е хубав начин да правим пари от това, че имаме ниски данъци", разясни Петков.

Тази новина сама по себе си е политически радостна. Тя отговаря на обществените очаквания към новите спасители. България вече „беше” транспортен хъб, Силициева долина, газов хъб на Балканите, колко му е да стане и финансов хъб. Не можем вече да се разминем от хъбове. Но ние сме велики в това да "освобождаваме" България в кръчмата. 

Това е експресният коментар на идеята, като разчитаме на чувството за хумор на кандидат-премиера.

Икономистът Красен Станчев, създателят на Института за пазарна икономика, изказа сериозни опасения за реализацията на тази иначе прекрасна идея.

Без върховенство на правото, а не на човека, това не може да се случи” написа във Фейсбук страницата си той.

С “България над всичко” също не става, лозунгът е заемка от БСП, Атака и ВМРО, и всъщност е против равното третиране на всички, защото онези, които са на власт, казват какво е “България”. А и споменатите партии мразят чужденците и техните капитали, включително инвестициите им в България”, мотивира се Станчев.

Той припомня, че нещо подобно вече се е случвало. От първото опростяване и намаляване на данъците през 2000 г., България е с най-бърз ръст на реалните заплати и богатство в Европа. Друг въпрос е, че това става бавно и че по богатство (т.е. по стойност на активите на един възрастен резидент) 

страната е над три пъти по-бедна от средното за Европа 

и по-малко богата дори от Черна гора. Но друг е въпросът защо това е така.

Според Станчев идеята вече бе в основата за по-дълбоки реформи  - през 2006 - 2008 г. , с обосноваване и оценка на въздействието, както и бе подложена на обсъждане. Тогава имаше страх "какво ще каже ЕС".

Красен Станчев смята, че България вече действа като такава зона - тя е единствената юрисдикция в ЕС, в която международните компании си плащат всички данъци. Това сочи доклад, поръчан от “Зелените” в ЕП и изготвен от колега от Карловия университет в Прага през 2019 година, казва Станчев.

На същите тези компании през юли т.г. финансовият министър и неговият колега от икономическото министерство обещаха на срещата на ОИСР, от  “името на България”, да наложат данък от 15%, без да питат дори Министерския съвет, да не говорим за обсъждане и оценка на въздействието, които се изискват от закона за нормативните актове.

Онова, което се обещава вече се случва и се е случвало многократно. През 2020 г. от емигранти България докарва шест пъти повече пари от официалните чуждестранни инвестиции. Българските депозити пък бяха атрактивни за румънските спестители и фирми през 2011-а, а за гръцките през 2013-2014 година, мотивира се Станчев.

Калоян Стайков, експерт от Института за пазарна икономика смята,  че тази идея е ненавременна. Тя може да бъде „наградата” за добре свършена работа. Но преди това 

България трябва да подобри чувствително бизнес климата

да подобри административното обслужване на бизнеса, да ореже бюрократичните процедури, за да стане конкурентоспособна за световните компании.

„Защо едрият чужд капитал да дойде тук? Откъде ще се финансира? Та ние нямаме фондова борса. Ще разчита на архаичната форма банкови кредити ли?” задава поредица от въпроси икономистът.

Калоян Стайков обясни за „БАНКЕРЪ”, че класически финансови хъбове са Лондон и Швейцария. Ирландия, Нидерландия и Белгия са държави, които са центрове на инвестиции от цял свят и регистрации на мултинационални компании. Едва ли някога ще догоним първите два, може би трябва да се вгледаме в опита на втората група държави.

______________

* От английски hub – средище, център

** pub – бар, кръчма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във