Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФИНАНСОВ ГЕНИЙ СТАНА ЖЕРТВА НА КРИЗАТА

Бившият банкер от Салъмън брадърс (Salomon Brothers) Люис Раниери - един от създателите на пазара на ипотечни книжа през 80-те години на ХХ век, стана жертва на колапса точно на този пазарен сегмент, след като основаната от него и базирана в Хюстън Франклин бенк корп. (Franklin Bank Corp.) бе национализирана. В специално електронно съобщение от 7 ноември Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) информира, че е поела контрола върху банката и е прехвърлила всичките й депозити на конкурентната Просперити бенк (Prosperity Bank) от Ел Кампо, щата Тексас. Фалиралият кредитор има 46 офиса, които оттук нататък ще работят като клонове на приемника.
Шестдесет и една годишният Раниери е бивш заместник-председател на Салъмън брадърс. Създава Франклин през 2002-ра и през следващите четири години разширява кредитната й дейност. Макар че не присъства на пазара на ипотеки с ниско качество, банката пропадна под натиска на заемите, които отпусна на строителни предприемачи от щатите Калифорния, Аризона, Флорида и Мичигън, където отнетите жилища са с най-висок дял в страната. През ноември 2006-а и повторно - година по-късно, Раниери прогнозира, че пазарът ще се влошава.
Франклин и Секюрити пасифик от Лос Анджелис са съответно 18-ата и 19-ата щатски банки, които властите в САЩ поемат под контрола си в разгара на най-тежката от Великата депресия насам финансова криза. Депозитите на Франклин в размер на 3.7 млрд. щ. долара са поети от Просперити, а вложенията в Секюрити пасифик на обща стойност 450.1 млн. щ. долара са под контрола на финансово-кредитната институция от Сан Диего Пасифик уестърн бенкорп (PacWest Bancorp). Всички депозити от двете фалирали банки са гарантирани, оповести FDIC. През тази година щатските контролни органи са затворили най-много банки от 1993-а насам, а фалитите на Уошингтън мючуъл (Washington Mutual) и на ИндиМак бенкорп. (IndyMac Bancorp) са сред най-големите в историята.
Раниери свали през май Антъни Ночела от поста главен изпълнителен директор заради счетоводни грешки, свързани със заемите за недвижими имоти. Неговото място през август зае Алън Мастър, а Раниери бе освободен от оперативното управление, за да се опита да намери пари. Тогава банковото ръководство прогнозира 102.5 млн. щ. долара загуба за второто тримесечие, след като вече бе загубило общо 87 млн. долара през предишните две. Раниери направи Франклин публично търгувана компания през 2003-а чрез първоначална емисия на акции на цена по 14.50 щ. долара всяка. Котировките достигнаха върхова стойност от 21.88 щ. долара през октомври 2006-а, а на 7 ноември те паднаха до 26 цента парчето. Франклин загуби над 75% от пазарната си оценка през миналата година, след като лошите жилищни и търговски заеми нараснаха двойно.
Освен че ще обслужва оттук нататък депозитите на Франклин (включително и на посредниците) срещу 1.7% надбавка, Просперити ще купи част от активите й за 850 млн. щ. долара, а FDIC - останалите, които по-късно ще продаде. По оценка на агенцията разходите по транзакцията за застрахователния й фонд ще са между 1.4 и 1.6 млрд. щ. долара.
Федералната корпорация за застраховане на депозитите упражнява контрол върху 8451 институции с активи за 13.3 трлн. щ. долара и застрахова депозити на стойност до 250 хил. щ. долара за един вложител в банка, както и същата сума за някои пенсионни сметки. Ръководството на агенцията предлага да се удвои премията, която начислява на банките за покриване на вложенията им, за да попълни резервите си предвид очакванията банковите фалити да продължат до 2013-а и да струват почти 40 млрд. щ. долара. През август експерти на FDIC класифицираха 117 банки като проблемни на базата на резултатите през второто тримесечие - с 30% повече, отколкото през първото. Очаква се корпорацията да осъвремени оценката си до края на месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във