Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Фич" потвърди кредитния рейтинг на Русия на инвестиционно равнище "BBB-" с "позитивна" прогноза

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия в чуждестранна валута на инвестиционно равнище "ВВВ-" (латински букви) с "позитивна" прогноза. Това съобщи вчера рейтинговата агенция, цитирана от ТАСС. Краткосрочният рейтинг на Русия в чуждестранна валута е потвърден на равнище "F3". Дългосрочният кредитен рейтинг в национална валута е потвърден на равнище "ВВВ-" с "позитивна" прогноза, а краткосрочният на равнище "F3", сочи БТА.

"Позитивната прогноза отразява продължаващия напредък в укрепването на икономическата политика, която е подкрепяна от по-гъвкав валутен курс, твърд ангажимент за инфлационно таргетиране и устойчива бюджетна стратегия", се казва в съобщението на рейтинговата агенция.

"Фич" прогнозира растежът на брутния вътрешен продукт на Русия да се забави през 2019 г. до 1,5 процента при 1,8 процента за 2018 г. на фона на влияние от повишването на ДДС. Според рейтинговата агенция през 2020 г. равнищата на растежа ще се възстановят до 1,9 процента.

На 6 юни руската централна банка прогнозира ежегоден растеж на равнище 1,5-2 процента между 2019 и 2021 г.
"Фич" смята също, че руската икономика се е справила добре с априлския кръг американски санкции.

Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви пред журналисти, че решението на "Фич" за кредитния рейтинг на Русия е признание за устойчивостта на икономиката на външни шокове, както и висока оценка за качеството на макроикономическото регулиране. По думите му има предпоставки за по-нататъшно подобрение на суверенния рейтинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във