Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Фич" потвърди кредитния рейтинг на Гърция

Агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция на ниво "ССС", отбелязвайки, че гръцките власти се придържат до голяма степен към третата спасителна програма на Европейския механизъм за стабилност в размер до 86 млрд. евро.

Решението на кредитната агенция се базира на предположение, че вторият преглед по изпълнение на спасителната програма ще приключи успешно преди предстоящия падеж на гръцки дълг в голям размер през юли.

"Фич" също така вярва, че европейските кредитори на страната ще бъдат готови да отпуснат поредния транш от помощта дори при положение че Международният валутен фонд откаже да се включи в програмата. Подобно решение ще има за цел да се избегнат политически трусове, които могат да увеличат рисковете за "Грексит".

Кредитната агенция вижда и някои предстоящи развития, които биха могли да доведат до положителни действия по отношение рейтинга на Гърция. Едно от тях включва доказателство, че неотдавнашното икономическото възстановяване на страната може да бъде устойчиво. Други събития в тази посока биха били сигналите за официално облекчаване на гръцкия дълг, както и по-нататъшни опити за успешното прилагане на програмата Европейския стабилизационен механизъм.

Що се отнася до възможните отрицателни събития, които биха могли да провокират допълнително намаляване на кредитния рейтинг, "Фич" посочи, че те включват: срив в отношенията между Гърция и нейните кредитори, вътрешна политическа нестабилност, нарушаваща икономическите и фискалните политики, както и/или обявена от страна на правителството на мораториум върху всички обслужвания на държавния дълг.

Рейтинговата агенция прогнозира, че реалният БВП на Гърция ще нарасне с 2,5% през тази и с 3% през 2018-а година. Това представлява възходяща ревизия от предходните прогнози на "Фич", според които гръцката икономика се очаква да нарасне с 1,8% през 2017-а и с 2,2% през следващата година.

Според нея фискалната цел за първичен бюджетен излишък в размер на 1,75% от БВП за 2017-а година ще бъде по-лесно постигната, но излишък в размер на 3,5% за 2018-а година може да се окаже доста предизвикателен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във