Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фич потвърди кредитния рейтинг на ББР

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди кредитния рейтинг на Българска банка за развитие (ББР) и той остава "BBB-" със стабилна перспектива. Дългосрочният инвестиционен рейтинг е равен на държавния рейтинг на България и е максималният за финансова институция в страната. Краткосрочният IDR (Issuer Default Rating) е потвърден на ниво "F3", a рейтингът за подкрепа (Support Rating) – на ниво "2".

ББР отчита 46 млн. лева (преди одит) печалба за 2016 г., което е с 8.3 млн. лв. повече спрямо предходната година. Балансовото число достигна почти 1.92 млрд. лева. През годината бяха сключени четири споразумения за финансиране с водещи международни банки и институции в общ размер на 420 млн. евро. Стабилната капиталова база допринася съществено за високата капиталова адекватност – над 49 на сто.

"Фич Рейтингс" извършва периодичен преглед на финансовото състояние на кредитната институция и всяка година издава оценка за краткосрочната и дългосрочна стабилност. В последния анализ на рейтинговата агенция е отчетена и водещата роля на ББР за реализирането на държавни политики в сферата на икономиката. В него се изтъква и участието на банката като платежен агент по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и подкрепата й за българския бизнес в т.ч. чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции ("План Юнкер").

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във