Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Фиат" и "Пежо" преговарят за обединение

Fiat Chrysler Automobiles и производителят на "Пежо" - PSA Group, потвърдиха на 30 октомври, че водят преговори за обединение. От евентуалния брак между тях ще се роди регионална суперсила, която ще се конкурира равностойно с германския гигант "Фолксваген". Тя ще е и една от водещите автомобилни групи в света с пазарна капитализация от 49 млрд. щ. долара, сравнима с японската "Хонда мотър". Сделката ще обедини две династии от бранша - кланът на фамилията милиардери Аниели от Италия и на фамилия Пежо от Франция. 

Извънредното съвещание на страните на 30 октомври ще оторизира фирмените мениджъри да договорят финалните  условия на потенциалното обединение, твърдят запознати с кухнята лица. Идеята е да се създаде холандска холдингова компания, в която холдингът на Аниели Exor ще стане най-големият единичен инвеститор. 

Преговорите започват няколко месеца след провала на разговорите за сливане между "Фиат" и "Рено" през юни. Те са  поредното доказателство за огромния натиск върху производителите на автомобили да обединят ресурсите си, за да развият по-успешно бъдещите си платформи, производство и продажби в хода на търговските войни, на забавянето на глобалното стопанство и на скъпия преход към електрически и автономно управлявани коли. Компаниите от бранша ще бъдат натоварени допълнително и от новите европейски правила за емисиите.

Френското министерство на финансите ще играе ключова роля в потенциална сделка с "Фиат", защото френската държава е един от най-едрите собственици на PSA, която произвежда и марките "Опел", "Воксхол" и "Ситроен". Французите подкрепиха на 30 октомври потенциалното обединение, но предупредиха, че ще следят изкъсо как новата компания ще повлияе на работните места и на управленската структура на френската група, както и на готовността й да изгради европейски производител на батерии. 

Главният изпълнителен директор на PSA - Карлос Таварес, вероятно ще запази поста си в комбинираната структура, а наследникът на фамилия Аниели Джон Елкан ще бъде управител на борда. Орязването на разходите ще е по-скоро за сметка на администрацията, а не на фабричните работници. Не е планирано затваряне на заводи, макар че това може да се промени в бъдеще. PSA се сочи като логичен партньор за обединение с "Фиат" заради допълващите се производства и географското покритие.

Акциите на "Фиат" поскъпнаха с 9.5% в следобедните часове в Милано, оценявайки компанията на 20.1 млрд. евро. В Париж книжата на PSA добавиха 5.6% към пазарната си оценка, което дава капитализация от 23.8 млрд. евро на френската група. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във