Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фиаското с касовите апарати може и да се повтори

Задаващите се нови промени за въвеждането на т.нар. софтуерна фискализация доведоха и до нови спорове между НАП и бранша, което започва да напомня на скандалите с наредбата за касовите апарати от миналата година.

В средата на януари приходната агенция съобщи, че електронни касови бележки ще заместят хартиените в определени икономически сектори. Намеренията са да бъде предложен изцяло нов модел на фискална отчетност в електронната търговия. Идеята е софтуерите на електронните магазини директно да могат да изпращат фискален бон до НАП, без да са нужни касови апарати.

Работодателските организации са "за"

Идеите на НАП срещат подкрепата на АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ. Бизнесът подчертава, че предлаганата от работната група на НАП софтуерна фискализация има потенциал да опрости модела на фискална отчетност чрез директна комуникация с НАП и да гарантира и сигурността на фискалната информация – чрез употребата на дигитални сертификати, които гарантират идентичността на търговеца еднозначно и криптират съдържанието на неговата търговска информация.

"Това е модел за фискализация, прилаган успешно в страни от и извън Европейския съюз, който ще даде на българската икономика важен инструмент, чрез който да заеме подобаваща позиция в ерата на глобална дигитализация на търговската дейност. Цифровата трансформация на бизнеса означава отсъствието на хартиени документи в дигиталните бизнес модели, в противен случай дигитализацията ще остане само на хартия", подчертават бизнес организациите.

Не всички са доволни

Производители на касови апарати очаквано застанаха срещу промените. Един от най-любопитните им аргументи е, че "въвеждането на софтуерна фискализация в търговските обекти крие сериозни рискове за събираемостта на приходите в бюджета, тъй като не може да бъде гарантирано, че всички транзакции ще бъдат регистрирани и информацията ще предадена към НАП".

Браншът, чийто бизнес със сигурност ще намалее заради промените, казва, че се предлага техните устройства да се заменят с "някакъв имагинерен софтуер" и облачна структура на свързване, което ще създаде условия за "нерегламентирана намеса и модифициране на информацията", предавана към НАП. Производителите на касови апарати акцентират също, че съществуващата в момента система за отчетност в най-голяма степен гарантира интересите на фиска и финансовата отчетност на търговските обекти.

Ехо на злополучната реформа

Споровете около новите идеи за реформа при отчитането на продажбите звучат като ехо на миналогодишните скандали с Наредба Н-18. В края на ноември 2020 г.  Върховният административен съд отмени част от текстовете на тази наредба. Жалбата срещу Наредба Н-18 беше заведена от 40 организации на 17 юли 2019 г., тъй като създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната, а много компании инвестираха значителни средства, за да отговорят на изискванията.

Според върховните съдии при приемането на измененията в наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, които са достатъчно основание за тяхната незаконосъобразност, както и че същите водят и до нарушение на материалния закон.

Парламентът също се задейства, като реши, че спорните корекции в Наредба Н-18 за въвеждане на софтуер за отчитане на продажбите (СУПТО) ще бъдат пожелателни. Така на практика управляващите от ГЕРБ се опитаха да сложат край на продължилия две години опит за реформа и за затягане на контрола върху отчитането на търговските обороти, който самите те започнаха. 

"Многократните изменения в Наредба Н-18 от 2018 г. насам и опитите за поставяне на регулация в нея за СУПТО (Софтуери за управление на търговските обекти) – доказа невъзможността за поставянето на рамка и модел на работа при разнообразието от софтуерите за управление на дейността, както и тяхното подчинение на фискалните устройства", напомниха работодателските организации в позицията си от 28 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във