Банкеръ Daily

Финансов дневник

ФГВБ преговаря за рефинансиране на заема от правителството

S 250 aac98480 2524 4c63 8bfa 11e68481cd6d

"За 20 работни дни, от 4 декември, Фондът е изплатил 90% от гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка". Това обяви председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков на брифинг в Министерство на финансите, свързан с изплащането на гарантираните влогове в КТБ. На срещата, организирана от финансовия министър Владислав Горанов, присъстваха и главните изпълнителни директори на деветте търговски банки, които участват в процеса по изплащат депозитите до 196 хил. лева от КТБ.


Само около 2% от парите се изтеглят кеш и това показва, че самите вложители вярват в българската банкова система и продължават да разчитат на нея за своите спестявания, коментира още Миленков.


До момента 91 300 вложители са се разпоредили със своите депозити в КТБ в размер на 3.25 млрд. лева, като темпото на изплащане е намаляващо. Миленков припомни, че първият ден от изплащането беше изключително натоварен, но подчерта, че въпреки това нямаше съществени проблеми.

Финансовият министър Владислав Горанов благодари на ръководството на деветте търговски банки, които организираха безпроблемното изплащане на средствата. Според него това в това е доказателство, че банковата система на страната е стабилна и работи нормално.


"Водят се разговори с международни финансови институции и банки за рефинансиране част от заема на правителството", обяви още Миленков и допълни, че това е сред приоритетите на Фонда.


За да изплати всички гарантирани влогове в КТБ в размер на 3.6 млрд. лева, правителството предостави на ФГВБ 2 млрд. лева чрез мостови заем от четири банки.

Идеята е по този начин част от заема да бъде рефинансиран и парите да бъдат върнати на българските данъкоплатци.

Освен това Миленков подчерта, че се водят и разговори с международни финансови институции за осигуряване на stand by кредитни линии, които са бъдат използвани в случай на нужда.

Миленков отбеляза още, че през целия процес е имал добра комуникация с квесторите на КТБ.


Имам уверение, че в кратки срокове ще имаме решение на жалбите по делото във Върховния административен съд срещу  oтнемане на лиценза на КТБ, заяви финансовият министър Горанов и обясни, че това ще позволи отварянето на класическата несъстоятелност на банката.


"Имаше инициирани промени в края на миналата година в Закона за банковата несъстоятелност, които преподредиха като приоритети вземания, възникнали в резултат на прихващания, свързани със сделки на граждански обороти, извършвани в хода на квестурата. Според мен не трябва да се приема ново извънредно законодателство. Друг е въпросът, че в момента е ангажиран целият държавен ресурс и на органите по приходите, и на българската прокуратура", каза още Владислав Горанов.

По отношение на спекулации за фалит на друга българска банка, финансовият министър коментира, че такива слухове обслужват нездрави интереси и нямат нищо общо с българската банкова реалност.

На въпрос какво ще се случи ако ВАС реши, че е неправилно взето решението за отнемане на лиценза на КТБ, Горанов обясни, че при тази хипотеза Фонда продължава да е най-големия кредитор на КТБ, банката отваря врати и нейните управляващи органи, които бяха отстранени от БНБ се връщат.

Ще се направят необходимите промени, така, че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност и Закона за БНБ, да бъдат премахнати на база на горчивия опит от лятото, увери Владислав Горанов.

На въпрос дали иззетите картини от трезора на банката са част от активите й шефът на фонда за гарантиране на влоговете каза, че не са и че са част от лична колекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във