Банкеръ Daily

Финансов дневник

ФГВБ официално обяви кои са гарантираните депозити в КТБ

Във връзка с многобройни постъпили във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) запитвания, свързани с гарантирането на средствата по депозитни продукти на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), и правото на вложителите в КТБ да получат изплащане на гарантираните си суми, ФГВБ заявява, че следните депозитни продукти на КТБ:


  • Преференциален безсрочен депозит;

  • Безсрочен депозит „Плюс”;

  • Срочен депозит „4х4”;

  • Безсрочен депозит „Евролев”;

  • Стандартен срочен депозит и

  • Преференциален депозит с издаване на депозитен сертификат (поименен)

са гарантирани от ФГВБ и не попадат в обхвата на изключенията от гаранцията. Независимо от преустановяването на предлагането на тези продукти, средствата по тях продължават да са защитени от ФГВБ, така както са защитени и средствата по другите официално обявени продукти на банката, тъй като договорите са сключени при стандартните и официално обявени лихвени условия.  

От Фонда поясняват, че изключването от гаранция съгласно чл. 5, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките се отнася за влоговете с привилегировани лихвени условия, т.е. влогове с индивидуално договорени по-добри лихвени условия от тези, които банката публично предоставя на вложителите си и прилага по отношение на тях.

Повече информация вложителите в КТБ могат да получат на тел: 0700 144 03 и на уебсайта на ФГВБ: www.dif.bg.

Facebook logo
Бъдете с нас и във