Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФЕРМЕРИ ОТ КАЛИФОРНИЯ ОТРЯЗАХА ГОЛЕМИТЕ КРЕДИТОРИ

Производители на тютюн от САЩ отминаха с безразличие офертите на Джей Пи Моргън Чейз (JPMorgan Chase Co.), Ю Би Ес (UBS) и на други големи световни кредитори, които им предложиха бързи пари срещу парите, които им дължи щатската администрация - 9.5 млрд. щ. долара. Кабинетът на САЩ обеща да им върне на порции тази сума до 2014 г., след като през 2004-а престана да подкрепя цените на тютюна чрез специална програма на квоти, въведена по време на Великата депресия. Банките са предложили да дадат пари на куп на фермерите срещу комисиона от 18 процента. За мнозина обаче тази цена е прекалено висока. Само една десета от производителите, които имат право да получат средства от държавата, са се съгласили до 2 декември да ползват услугата на кредитните институции, сочи икономистът по селско стопанство Гуидо ван дер Хьовен от държавния университет на Северна Каролина. Това беше крайният срок финансово-кредитните институции да се споразумеят с фермерите, преди правителството да започне да плаща втория транш през януари идната година. Когато през септември банките започнаха да ухажват фермерите, Ван дер Хьовен очакваше 40% от тях да приемат предложението.
От 1938 г. щатските производители на тютюн получават квоти, които им позволяват да продават определено количество от реколтата си на организирани от правителството аукциони. Тези квоти могат да бъдат купувани, продавани или давани под наем, с което осигуряват доходи на пенсионерите и на други собственици дори, след като те спрат да отглеждат тютюн. Президентът Джордж Буш подписа през октомври 2004 г. закон, който прекрати действието на тази квотна програма. В момента право да получат пари от правителството имат 564 хил. сегашни и бивши производители на тютюн и други собственици на квоти. Почти 4 млрд. щ. долара от държавните средства ще потеглят към Северна Каролина - най-големия производител на тютюн в САЩ.
Много от правоимащите в момента вземат най-важното финансово решение в живота си, защото фамилното им богатство е свързано с десетилетия работа по отглеждането на тютюна. Краят на държавните дотации ги излага на ожесточената световна конкуренция и на по-ниски печалби от златния лист - такъв прякор е получило растението, което създава богатство от Флорида до Кентъки. Някои фермери ще добавят годишните вноски от държавата към пенсионните си фондове, други ще използват парите, за да погасят дълговете си или за да започнат друг бизнес.
Повечето фермери не са впечатлени от офертите на банките, но някои си правят по-прости сметки. Например един стопанин - клиент на банка Уочовиа (Wachovia Corp.), който трябва да получи от държавата почти 1.6 млн. щ. долара, ще вземе от кредитната институция 750 хил. долара в брой, а останалите - като годишни вноски. Той планира да купи 700 акра гори за лов на елени и е подписал договор с банката, който му гарантира отсрочка при плащането на данъци. Базираната в Шарлът, щата Северна Каролина, Уочовиа - четвърта по размер на активите в САЩ, има 44 хил. такива клиенти, които ще получат пари от правителството за откупуване на тютюневите им квоти. Служителите й пък са положили огромни усилия да придумат тези потребители да инвестират средствата си.
Банките от Северна Каролина се сблъскаха с ожесточена конкуренция в битката за парите на тютюневите производители, включително и от страна на финансовия гигант Ситигруп (Citigroup) и от щатското поделение на швейцарския банков първенец Ю Би Ес. Някои кредитни институции дори основаха съвместни дружества с фирми извън бранша, създадени специално за конкретния случай. Например Пийчтрий сетълмънт фъндинг от Флорида, която от 1996 г. насам предлага пари на куп на спечелили от лотарията или на титулярите на обезщетения по съдебни процеси, е създала през септември компанията Пийчтрий тъбекоу фъндинг в сътрудничество с японската Мидзухо бенк (Mizuho Bank), осигурила парите за операциите. Служители на фирмата отказват да разкрият срещу какви комисиони се предлагат пари в брой на фермерите, защото те варирали според сумата.
Щатските селски стопани и собственици на квоти получиха първата от десетте годишни вноски през септември, а през януари идната година ще вземат вторите си чекове от Министерството на селското стопанство. Производителите на цигари, включително и Филип Морис, участват във финансирането на обратното изкупуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във