Банкеръ Daily

Финансов дневник

Федералният резерв запази паричните стимули

На първото си за тази година официално съвещание, проведено на 26 и 27 януари, паричният комитет на Федералния резерв гласува единодушно да остави без промяна - в диапазона от нула до 0.25% - основната лихва на страната (където е от март 2020-а) и потвърди готовността си да използва всички налични инструменти, за да подкрепи икономиката по време на пандемията от COVID-19. Американските парични стратези запазиха и досегашния размер от 120 млрд. долара на месец на програмата за покупка на облигации, която ще остане в сила до постигането на "стабилен по-нататъшен напредък" по отношение на целевата заетост и на инфлацията. Не бяха направени и промени на структурата на сделките.   

Паричният комитет на щатската централна банка констатира, че "скоростта на възстановяване на икономическата активност и на заетостта се е забавила през последните месеци, като слабостта е концентрирана в най-засегнатите от пандемията сектори". Заключенията на централните банкери се основават на последните данни, които показват, че през декември 2020-а работещите на трудови договори са намалели, което се случва за първи път от април насам, а продажбите на дребно са спаднали за трети пореден месец. В официалното изявление на паричния комитет се споменават и ваксините, от които в голяма степен ще зависи икономическата перспектива на САЩ, а не само от вируса. 

На официалната пресконференция след съвещанието на паричния комитет председателят на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - посочи, че очакванията за хода и резултата от имунизациите и за допълнителните фискални стимули са били основните двигатели на препускащите нагоре цени на активите през последните месеци, макар че и провежданата парична политика също има пръст. Пауъл каза, че "връзката между ниските лихвени проценти и оценката на активите не е чак толкова силна колкото си мислят хората". Той отказа да коментира цената на отделни акции (по-специално еуфорията около книжата на търговеца на видеоигри GameStop) и еднодневните движения на фондовия пазар, като вместо това отчете, че колебанията като цяло са "скромни". 

Фондовите борси реагираха негативно на коментарите на Пауъл като борсовите индекси паднаха до най-ниските си за деня котировки. S&P 500 загуби 3% от пазарната си оценка към края на борсовата сесия в Ню Йорк на 27-и януари, реализирайки най-тежката загуба от октомври 2020-а. 

Щатските държавни облигации продължиха печелившото си движение след официалното изявление на паричния комитет на Федералния резерв като доходността на десетгодишните книжа се понижи до 1 процент.  

Щатският долар приключи търговията си на 27 януари с котировка от 1.2111 за едно евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във