Банкеръ Daily

Финансов дневник

Федералният резерв вероятно ще започне да вдига лихвите още от март

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл

Очаква се Федералният резерв да даде сигнал на срещата си, че е готов да повиши лихвените проценти още през март и че ще обмисли затягане на други стимулиращи политики. Фед започва двудневната си среща във вторник (25 януари), а в сряда следобед се очаква централната банка на САЩ да излезе с изявление, което показва, че е решена да се бори с инфлацията. Американските акции увеличиха загубите си в началото на търговията днес, именно в очакване на началото на срещата на Фед. И трите основни индекса - Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq се понижиха с 2% или повече при отварянето на търговията в САЩ.

Фед вече сигнализира, че ще повиши лихвените проценти няколко пъти тази година. Анализаторите обаче напомнят, че историята показва, че ако се Федералният резерв е прекалено бърз и агресивен по отношение на лихвените проценти, това увеличава риска от забавяне на икономиката и риска от рецесия.

Междувременно главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн обяви, че ЕЦБ би затегнала паричната и лихвената си политика, ако инфлацията се задържи над целевото ниво, но засега такъв сценарий изглежда по-малко вероятен. Следващата среща на ЕЦБ ще се проведе на 3 февруари, но не се очакват промени в политиката й, след като централната банка на еврозоната представи калибриран пакет от мерки след заседанието си през декември.

През декември инфлацията в еврозоната скочи с рекордните 5 на сто, а в САЩ - със 7 процента.

Понижаването на икономическите прогнози на Международния валутен фонд поради несигурността около Омикрон и инфлацията също натежа на пазарите. Глобалната икономика навлиза в 2022 г. в по-слаба позиция от очакваното. Тъй като новият вариант на Omicron COVID-19 се разпространява, страните отново наложиха ограничения. Нарастващите цени на енергията и прекъсванията на доставките доведоха до по-висока инфлация от очакваното, особено в Съединените щати и много нововъзникващи пазари и развиващи се икономики, обяви Международният валутен фонд в актуализираните си прогнози за световната икономика.

Затова вече се очаква глобалният растеж да се забави от 5.9% през 2021 г. до 4.4% през тази година. МВФ намалява с 1.5% прогнозата си за растежа на световната икономика в сравнение с предишните си очаквания, обявени през октомври миналата година. Очаква се също повишената инфлация да се задържи по-дълго от предвиденото, като продължаващите смущения във веригата за доставки и високите цени на енергията ще продължат и през 2022 г., а паричната политика в много страни ще трябва да продължи да се затяга, за да ограничи инфлационния натиск, казва международният кредитор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във