Банкеръ Daily

Финансов дневник

Федералният резерв ще вдига лихвите до победа над инфлацията

Управлението за федерален резерв на САЩ вероятно няма да прекрати политиката си на повишаване на лихвените проценти, поне докато инфлацията не намалее значително. Това става ясно от публикуваните снощи протоколи от заседанието през юли на управителния съвет на институцията, цитирани от Си Ен Би Си.

По време на юлската си среща Федералният резерв одобри увеличение на лихвите с 0,75 процентни пункта, а членовете на съвета му изразиха решимост да снижат инфлацията, която е доста над целевото ниво от 2 на сто.

Те не предоставиха конкретни насоки за бъдещи увеличения на лихвите, но казаха че ще следят внимателно икономическите данни, преди да предприемат подобен ход. Пазарите очакват повишаване на лихвения процент с половин пункт на следващата среща на управителния съвет през септември.

Протоколите сочат още, че участниците в срещата обсъждат лихва по федералните фондове в диапазон от 2,25 - 2,50 на сто като около "неутралното" ниво. Някои от тях заявиха, че рестриктивната позиция (по паричната политика) вероятно ще бъде подходяща, което е признак за предстоящи нови повишения на лихвите.

Тъй като инфлацията остава доста над целевите нива на Федералния резерв, участниците в срещата прецениха, че е необходимо преминаване към затягане на паричното предлагане, за да се изпълнят целите за насърчаване на максимална заетост и ценова стабилност, пише още в протоколите.

Документът също така отразява идеята, че след като Федералният резерв отчете по-комфортни условия и види, че има въздействие върху инфлацията, може да започне да прекратява рестриктивните мерки. Това схващане помогна за ръст при цените на акциите.

"Участниците (в срещата) прецениха, че с по-нататъшното затягане на паричната политика вероятно в даден момент ще стане подходящо да се забави темпът на повишаване на лихвените проценти, докато се оценяват ефектите от кумулативните корекции на политиката върху икономическата активност и инфлацията", според цитираните протоколи.

Въпреки това някои от членовете на управителния съвет на Федералния резерв са изразили мнение, че "вероятно би било подходящо да се поддържа това ниво (на увеличение на лихвите) за известно време, за да се гарантира, че инфлацията стабилно се връща обратно към 2 процента".

В протоколите се отбелязва също така, че някои от участниците се притесняват, че Федералният резерв може да прекали с повишенията на лихвите, подчертавайки важността решенията да не се обвързват с предварителни насоки, а вместо това да следва развитието на икономическите данните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във