Банкеръ Daily

Финансов дневник

Федералният резерв с нова стратегия за паричната си политика

Виртуалната реч на Джеръм Пауъл пред симпозиума в Джаксън Хол

Федералният резерв ще е по-толерантен към временни повишения на инфлацията и ще допуска по-висока заетост от оценките в реално време за максималното й равнище без да променя паричната си политика.

Смяната на курса обяви председателят на институцията Джеръм Пауъл в речта си по време на открития на 27 август годишен симпозиум за монетарната политика на централните банки, който традиционно се провежда в Джаксън Хол, но заради пандемията от COVID-19 този път е във виртуален формат. Мотивите: "Защото икономиката непрекъснато еволюира, стратегията на паричния комитет на Федералния резерв за постигане на целите му трябва да се адаптира, за да посрещне новите предизвикателства, които възникват".

Ядрото на новия подход на Федералния резерв е преминаването към средна целева стойност на инфлацията.

Това ще позволи на централните банкери да надхвърлят целевите 2% годишно, за да компенсират предишни периоди на упорито ниски инфлационни равнища, които тормозят САЩ и други най-вече напреднали икономики години наред. Или, както обяснява Пауъл, "след периодите на инфлация под 2%, целта на подходящата монетарна политика ще е постигането на равнища от малко над 2% за известно време". Банкерът допълва, че по-високите инфлационни стойности не могат да са произволно високи, а трябва да са "умерени" и с непродължително времетраене.  

Втората съществена промяна е в отношението към пазара на труда и към равнището на заетост, което може да се поддържа без да дестабилизира ръста на потребителските цени.

Господин Пауъл обяснява, че корекцията отразява мнението на паричните стратези, че може да съществува силен и стабилен пазар на труда без той да предизвиква инфлационни взривове. И че високата заетост няма да обезпокои  централните банкери, "освен ако не е съпроводена с признаци за нежелан ръст на инфлацията или с възникването на други рискове, които да попречат на постигането на целите на Федералния резерв".  

Банкерът потвърди убеждението си, че целта на максималната заетост е за включване в пазара на труда на по-широки кръгове от населението, за да се намали икономическото и социално неравенство. 

Пауъл посочва, че "силният пазар на труда предоставя възможност за промяна на живота на много индивиди, семейства и общности, особено от най-ниската скала на доходите". И изтъква постиженията преди избухването на пандемията - спад на безработицата до рекорднониски равнища при чернокожите и латиноамериканците. 

Обявеният на 27 август нов подход на щатската централна банка е продукт на безпрецедентен преглед на стратегиите на институцията, започнал в началото на 2019-а. Той ще даде възможност на паричните стратези да представят по-детайлни указания за необходимите условия, които да наложат повишение на лихвените проценти над сегашните почти нулеви лихви. 

Откакто през 2012-а Федералният резерв официално обяви целева годишна инфлация от 2%, базовият индекс на потребителските цени, който за централните банкери е предпочитана мярка за ценови ръст, упорито стои доста под това равнище - средно 1.4 процента.  

Основният извод от промяната на стратегията за паричната политика на щатската централна банка е, че лихвените проценти ще останат свръх ниски години наред. 

Причината е, че Федералният резерв, вместо да се стреми към 2% инфлация на годишна база, ще "гони" това ниво като средна стойност за по-дълъг период от време и ще позволи по-ускорен ценови ръст в продължение на години като компенсация на периодите със символични инфлационни показатели. Например, за да се уравновесят ниските спрямо целевите 2% инфлационни стойности от 2012-а насам, ще е необходимо десетилетие с 2.5% инфлация.

Обявената нова агресивна стратегия на Федералния резерв за повишение на заетостта и за толериране на по-висока инфлация повиши доходността на базовите щатски десетгодишни държавни облигации до 0.77% на 28 август и отслаби щатската валута към повечето й основни конкуренти. В сутрешната търговия еврото се върна до почти 1.19 щ. долара - почти цент и половина ръст спрямо 27 август, а британският паунд се доближи до 1.33 долара. Доларовият индекс, който отчита цената на зелените пари към основните им парични съперници, се понижи с 0.23% - до 92.817 пункта. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във