Банкеръ Daily

Финансов дневник

Федералният резерв обмисля създаването на "Федкойн"

Американският финансов министър Джанет Йелън наскоро даде индикации, че Федералният резерв и администрацията на президента Байдън са заинтригувани от идеята за създаването на дигитален долар или "Федкойн", както някои го наричат. Йелън казва, че е логично централната банка да се замисли по въпроса, тъй като твърде много американци нямат достъп до лесни разплащателни системи и банкови сметки и това е нещо, с което може да им се помогне. Цифровият долар може да доведе до по-бързи, по-безопасни и по-евтини плащания, което според Йелън е важна цел.

Американският финансов министър не е първата, която лансира идеята за цифров долар - или "Fedcoin". Представители на Федералния резерв говорят за проекта още от миналата година, а някои концепции датират още от 2015-та. 

Вицепрезидентът на Фед в Сейнт Луис например казва, че "Федкойн" ще позволи на хората да извършват транзакции, без да отварят банкова сметка - като физически пари, но като използват приложение на телефона си вместо физическия си портфейл. Той твърди, че дигитален доларов портфейл би бил по-труден за крадене, отколкото информация за банкова сметка, която може да бъде хакната. Освен това според неговата концепция "Федкойн" ще оставя електронна следа, която ще позволи на правителството да издири престъпници, ако е необходимо.

Редица централни банки, включително Федералният резерв, провеждат изследвания за това как биха могли да работят цифровите версии на собствената им валута.

Сред централните банки, които работят по проекти за свои цифрови валути са също: Народната банка на Китай, Европейската централна банкa, Бенк ъф Ингланд, шведската Риксбанк и Бенк ъф Канада.

Напредъкът обаче е доста бавен, защото има и рискове от въвеждането на цифрови валути на централни банки. Един от тях се отнася до стабилността на депозитите в търговските банки. 

„Ако дадете лесен достъп до парите на централната банка, това може да има неблагоприятен ефект върху банковите депозити. Ако не бъде смекчено по някакъв начин, това може трайно да промени състоянието на банковите депозити като източник на финансиране за банките“, каза Беноа Кьоре, бивш член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, а сега ръководител на иновационния център на Банката за международни разплащания в Базел.

Малко централни банкери имат интерес да подкопаят финансовата система, дори ако биха искали да си възвърнат известен контрол върху плащанията и парите. Това е една от причините Кьоре да смята, че напредъкът по отношение на цифровите валути на централните банки ще бъде бавен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във