Банкеръ Daily

Заради инфлацията:

Федералният резерв може да вдигне лихвите още през март

Федералният резерв е разписал по-ускорен график за затягане на паричната си политика и вдигане на лихвените си проценти. Покачването на лихвите на Фед може да се случи още през март тази година, пише "Уолстрийт джърнъл".

Световните агенции съобщават, че Федералният резерв ще действа по-бързо при затягането на политиката си в опит да предпази американската икономика от прегряване на фона на висока инфлация и почти пълна заетост.

Икономическите перспективи „може да гарантират потенциално по-бърз темп на нормализиране на лихвените проценти“, показват протоколи от заседанието на Федералния комитет за отворен пазар, което се проведе през декември. В тях е отразено, че нарастващата инфлация и много стегнатият пазар на труда могат да изискват вдигане на краткосрочните лихви „по-рано или с по-бързи темпове от очакваното“.

Повишаването на лихвените проценти със сигурност ще увеличи разходите по заемите за бизнеса и домакинствата. В резултат анализаторите очакват спад в стойността на технологичните акции и потенциално на американските облигации.

Досега стратегията на Федералния резерв бе да ускори края на своята антикризисна програма за закупуване на облигации, която бе въведена след избухването на пандемията. Фед предвижда и три увеличения с по 0.25% на основните си лихви през 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във