Банкеръ Daily

Финансов дневник

ФЕД смъмри "Дойче банк"

Федералният резерв е предупредил конфиденциално "Дойче банк", че програмите й за изпълнение на изискванията на щатските власти по отношение на управлението на риска не са адекватни и кредиторът не се придържа към миналите си споразумения с американските законодатели по ред скандални случаи, твърди агенция "Блумбърг", като се позовава на запознати с въпроса лица. Предупреждението на щатските централни банкери е направено в годишната оценка на регулатора на рисковия мениджмънт на "Дойче банк" и се съдържа в писмо, изпратено до ръководството на германския кредитор. Подобни уведомителни съобщения по правило са прелюдия към потенциални санкции, включително и големи глоби, твърди лице, помолено да коментира казуса.    

Недоволството на Федералния резерв е камък в градината на главния изпълнителен директор на германския банков лидер Кристиян Севинг, който работи усърдно за подобряване на отношенията на "Дойче банк" с банковите надзорници след смутните периоди, през които кредитната институция попадаше от криза в криза. Севинг очевидно ще трябва да преодолява поредното препятствие, при това - доста едро.

"Дойче банк" имаше няколко сериозни сблъсъци с американските рагулатори, включително във връзка са нарушения на валутния пазар и съпричастност към операции по пране на пари. Компанията получи и множество инструкции от Федералния резерв за начина, по който управлява риска. А усилията на банковото ръководство да реформира  контрола си не убеди американските централни банкери, че те ще премахнат проблемите, твърдят пожелалите анонимност източници. 

В опит да докаже, че акцентира върху поетите ангажименти за рисковия мениджмънт, "Дойче банк" повиши Джой Салама от генерален правен съветник за американския континент в глобален шеф на банковото звено за борба с финансовите престъпления и с прането на пари. 

Дискусиите с Федералния резерв за продължаващите пропуски на германския кредитор са в начална фаза, но банката имаше подобни разногласия с агенцията и през минали години и бе глобена за тях. Германската компания плати 137 млн. щ. долара за извънсъдебно споразумение по обвинения, че нейни търговци са манипулирали валутни индекси и други 41 млн. долара за допусната небрежност по контрола на транзакции за пране на пари.  

Въпреки недоволството на Федералния резерв, съществуват и доказателства, че "Дойче банк" е подобрила управлението на риска, поне в някои области. Последното от тях е, че кредиторът остана незасегнат от колапса на фирмата за частни капитали Archegos Capital Management в края на март, докато други банки, осъществявали бизнес с нея загубиха общо над 10 млрд. долара. Най-едри щети от този случай понесе швейцарската "Креди Сюис груп" със загуби от над 5 млрд. долара, следвана от японската "Номура холдингс" с почти 3 млрд. долара. Американската "Моргън Стенли" е загубила почти 1 млрд. долара, а швейцарската "Ю Би Ес" оценява щетите на грубо 750 млн. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във