Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фед се отказва от по-строгите правила за ликвидност на чуждестранните банки

Американските банкови регулатори се отказаха от идеята да прилагат към  местните  клонове на чуждестранни банки  по-строги правила за ликвидност.

Решението на Фед по отношение на  изискванията за ликвидност на клоновете е част от пакет от мерки, създадени с цел регулация  на международните банки в САЩ - последната от поредицата стъпки на администрацията на Тръмп да пренапише  правилата, въведени след финансовия крах. Новото изискване задължаваше клоновете на чуждестранните банки, опериращи в Съединените щати, да притежават определено минимално количество от ликвидни активи, които да служат като застраховка срещу сриването на паричните им запаси, съобщава Financial Times.

Чуждестранните банки извършват по-голямата част от бизнеса си в САЩ чрез междинни холдингови компании, които са обект на задълбочена регулация и стрес-тестове.

Германската "Дойче банк", която намалява бизнеса си на Уолстрийт, докато се опитва да ограничи спираловидните загуби, потенциално би имала най-съществена  печалба от това, тъй като присъствието й тук е  най-голямо  в сравнение с другите  чуждестранни  кредитори  с активи от 175 млрд. долара в основния си клон в САЩ. Неуспехите на трезора в средата на годината доведоха до спад на цената на акциите ѝ. За да се предпази от допълнително понижение на стойността на ценните си книжа и от трупането на все по-големи загуби, банката преустанови инвестициите си в корпоративни акции в САЩ.

Когато Рандъл Куорлс, заместник-председателят на Фед, отговарящ за банковия надзор, обяви първоначалните си планове по-рано тази година, чуждестранните банки широко приветстваха опита за преразглеждане на съществуващите правила, въпреки че протестираха срещу предположението, че Фед може да регулира ликвидността в банковите клонове - предложение, поставено като искане, а не като формален план.

Куорлс е приел довода на банките, че новите изисквания за увеличаване на ликвидността трябва да бъдат наложени само, ако това правят и другите регулаторни органи по света. Някои обаче са обезпокоени, че поредната парична криза може да подтикне други държави да пробват да сграбчат активите, разположени в банковите клонове в САЩ и затова настояват за споразумение между членовете на Международния съвет за финансова стабилност.

„Без някакво международно споразумение бихме могли да създадем ситуация, в която всяка страна се опитва да сграбчи каквото може, при настъпила нова паника на пазарите", посочва един от източниците на изданието и добавя , че Съветът за финансова стабилност може да публикува предложение в началото на следващата година, и че е възможно  да се поиска банковите клонове да притежават достатъчно ликвидни активи, за да покрият операциите си за определен период от време - вероятно две седмици.

От своя страна базираният в САЩ Институт на международните банкери заяви, че правилата за ликвидност на клоновете „трябва да се налагат само след по-широка глобална координация, тъй като това може да породи  повишен риск от глобална фрагментация“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във