Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фед разследва Deutsche Bank за прането на пари през Danske Bank

Федералният резерв на САЩ проучва как Deutsche Bank е третирала подозрителни транзакции за милиарди долари на водещия кредитор в Дания - Danske Bank, съобщава Блумбърг, цитирайки лица, запознати с въпроса, допълнително подсилвайки това, което би могло да се окаже един от най-големите скандали за пране на пари, съобщи БНР.

Разследването на Фед е на ранен етап, тъй като се проучва дали американските операции на Deutsche Bank представляват надлежно наблюдавани средствата на естонския клон на Danske Bank. Датската банка, която използваше банки-кореспонденти като Deutsche Bank, за да премества пари в чужбина, призна пред време, че голяма част от около 230 милиарда долара, които са преминали през малкия ѝ естонски клон, може би са били мръсни.

САЩ изисква от банките, работещи под тяхна юрисдикция, да контролират клиентите и техните сделки, за да открият потенциално пране на пари и да сигнализират властите за съмнителни транзакции. Федералният резерв е сред регулаторите, които гарантират, че банките разполагат с подходящи системи за изпълнение на тези задължения, отбелязва Блумбърг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във