Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фед остави без промяна лихвите в САЩ

Федералният резерв остави непроменени краткосрочните лихвени ставки, но изпрати на финансовите пазари нови сигнали, че очаква да ги повиши на последното за годината заседание през декември.

След края на заседанието си в сряда Фед обяви, че запазва без промяна диапазона на федералната фондова лихва между 0,25% и 0,5%. Това беше напълно очаквано, имайки предвид предстоящите само след дни президентски избори в САЩ (на 8-и ноември). В същото време обаче, американските централни банкери намекнаха, че основната лихвена ставка може да бъде повишена на заседанието през следващия месец, тъй като икономиката на САЩ набира скорост при сигнали за нарастваща инфлация, докато растежът на трудовата заетост остава солиден.

Федералната комисия по откритите пазарни операции (FOMC) прецени, че вероятността за увеличаване на федералната фондова лихва продължава да се засилва, но за момента реши да изчака за някои допълнителни доказателства за продължаващ напредък към постигане на заложените цели, заяви Фед след края на редовното си двудневно заседание.

Централната банка вдигна лихвените ставки с 25 базисни пункта през декември 2015-а година, след което обаче зае позиция на изчакване на фона на редица рискове, включващи слабия американски икономически растеж през първата половина на годината, забавящия се растеж на заетостта през последните месеци, вота на британците през юни за напускане на ЕС, както и несигурността преди предстоящите на 8-и ноември президентски избори в САЩ.

След края на снощното заседание Фед отбеляза, че инфлацията е "нараснала в известна степен спрямо началото на годината" и посочи, че пазарно-ориентираните мерки за компенсиране на инфлацията са "се повишили, но все още остават ниски". По този начин американските централни банкери отмениха досегашната си оценка, че инфлацията остава ниска в близкосрочен план.

Снощното решение за запазване на лихвите без промяна беше взето с 8 срещу 2 гласа, като президентите на Фед на Канзас Сити - Естер Джордж и на Кливланд - Лорета Местер бяха против, изразявайки желание за незабавно вдигане на федералната фондова лихва с четвърт процент.

Мнозинството представители на Фед обаче продължават да намекват, че те все още очакват да повишават лихвените ставки преди края на 2016 година, запазвайки по този начин висока вероятността за подобно решение на последното за годината заседание на 13-ти и 14-ти декември.

Участниците на финансовите пазари не реагираха сериозно на изхода от вчерашното заседание на Фед, тъй като шансовете за вдигане на лихвите в сряда се оценяваха на едва около 7%, докато вероятността това да стане факт през декември достига близо 74%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във