Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фед обмисля да задейства антицикличния капиталов буфер за банките

Федералният резерв обмисля да използва антицикличния капиталов буфер, за да гарантира кредити в случай на икономически спад, според The ​​Wall Street Journal.

Инструментът, създаден от международните регулатори през 2010 г. и одобрен от Федералния резерв през 2016 г., ще изисква банките да притежават повече капитал, ако икономиката покаже признаци на прегряване или да поддържат по-малко такъв при лоши икономически времена. Инструментът никога не е бил използван в САЩ, а буферът ще се прилага само за банки с активи от над 250 милиарда долара.

Управителният съвет на Фед, който обсъжда дали да използват регулаторния инструмент, пресмята дали сега е подходящият момент. Не е ясно кога членовете ще вземат решение, съобщава The Journal. "Идеята да се наложи капиталовият буфер, за да може да се съкращава при нужда, е нещо, което някои други страни направиха, и си струва да обмислим", каза председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция през юли.

Банките, чиито печалби вече са под напрежение от ниските лихви, могат да се противопоставят на прилагането на буфера. Изискване за увеличаване на капиталовите резерви на банките може да навреди на рентабилността, според The Journal.

Служители на Фед също обсъждат как трябва да се използва инструментът. Въпреки че някои заявиха, че по-високите капиталови изисквания трябва да се прилагат незабавно, други предлагат да се активира без увеличаване на капиталовите нива. Това би означавало, че регулаторната агенция е готова да използва инструмента, но не веднага. И двата варианта ще дадат възможност на централната банка да намали капиталовия буфер по време на спад.

Американската асоциация на банкерите се противопоставя на повишаването на антицикличния капиталов буфер. Контрцикличността вече е разгледана чрез стрес тестовете на Федералния резерв, заяви търговската организация в писма до Фед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във