Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фед може пак да повиши лихвите още през март

Председателят на Федералния резерв на САЩ - Джанет Йелън сигнализира, че централната банка може да обмисли повишаване на краткосрочните лихвени проценти още на следващото си заседание през март. Тя даде оптимистична оценка за развитието на американската икономика при представяне на нейния шестмесечен доклад пред Сенатската банкова комисия.

"Ако нарастването на работни места и повишаването на инфлацията продължават да напредват според очакванията на Фед, увеличаване на основния лихвен процент на федералната фондова лихва вероятно би било подходящо на предстоящите заседания", посочи Йелън пред американските сенатори.

Председателят на Фед обрисува до голяма степен оптимистична картина на икономиката на САЩ при своите първи показания след встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, отбелязвайки, че растежът на заетостта през последните месеци и по-високият ръст на заплатите в последните години са още едно доказателство, че пазарът на труда се затяга.

"Моите колеги и аз очакваме икономиката да продължи да се разширява с умерени темпове при по-нататъшно известно укрепване на пазара на труда и постепенно нарастване на инфлацията към нашето целево ниво от 2 на сто", каза г-жа Йелън.

Според нея американските централни банкери очакват икономическият напредък да даде основание за по-нататъшно постепенно повишение на федералната фондов лихва. Тя повтори своето виждане, че би било неразумно да се изчака прекалено дълго, тъй като това може да принуди Фед в крайна сметка да прибегне до по-бързо повишаване на лихвите, което обаче може да рискува разстройване на финансовите пазари и тласкане на американската икономиката обратно в рецесия.

Джанет Йелън говори на т. нар. "Humphrey-Hawkins", процедура, установена със закон през 1978-а година, изискваща подобно изслушване на управителя на Фед. Тя ще бъде разпитана от законодатели от Банковата комисия на Сената, като утре ще бъде подложена на същата процедура и пред Финансовата комисия на Конгреса на САЩ.

Според анализатори и инвеститори, днешните коментари на Йелън, че Фед може да обмисли вдигане на лихвите ставки през следващите заседания, оставят отворена вратата за подобно действие през март.

Доларът реагира позитивно на думите на Йелън, поскъпвайки рязко на валутния пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във