Банкеръ Daily

Финансов дневник

ФЕД качи лихвите с още 0.75% и се приближава към края на цикъла 

Паричните стратези на Федералния резерв намекват, че агресивната им кампания за овладяване на инфлацията вероятно навлиза във финалната си фаза, въпреки че направиха четвърто поредно увеличение на лихвите със 75 базови пункта на редовното си съвещание на 1 и 2 ноември. Те заявяват, че може да се наложат още повишения на лихвените проценти, за да достигнат равнище, което "е достатъчно рестриктивно, за да върнат инфлацията до 2 процента". С което добавят свежи нюанси в стила на офиицалното си изявление след двудневното събиране във Вашингтон. 

"Скоростта на бъдещите увеличения" на кредитните разходи трябва да вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъснението с което то засяга икономиката и процесите в стопанството и финансите, посочват банкерите. 

Новите коментари на Паричния комитет на Федералния резерв се появяват при все още силни числа за инфлацията и за заетостта, въпреки че някои сектори като жилищният и производственият, са се охладили. Те ще провокират спекулации, че председателят на американската централна банка Джеръм Пауъл и колегите му ще забавят темпото на лихвените увеличения, като много икономисти на Уолстрийт допускат, че те ще добавят по-скромните 50 базови пункта към лихвените проценти на следващото си съвещание през декември.

На финансовите пазари търговците на суапови контракти редуцираха пазарните оценки за декемврийската среща на паричните стратези и определиха върховата лихвена стойност за този възходящ цикъл на под 5% от около 5.05% в ранните часове на 2 ноември преди края на съвещанието. Доходността на двегодишните щатски ДЦК падна, индексът S&P 500 тръгна бързо нагоре, а доларовият индекс леко се понижи непосредствено след заседанието на паричните стратези. 

Единодушното решение на щатските централни банкери качи равнището на базовата лихва по федералните фондове до диапазона 3.75% - 4% - най-високата стойност от 2008-а насам. В официалното си изявление паричните стратези потвърждават отново ангажимента си да ограничат инфлацията, като същевременно отчитат и забавения ефект от лихвените увеличения. Усреднената прогноза на икономистите е, че американските централни банкери ще качат с 50 базови пункта лихвите през декември - до 4.4% през тази година, и впоследствие - до върховите 4.6% през идната, преди да започнат да ги понижават през 2024-а. Както се очакваше, паричните стратези обещаха да продължат да намаляват вложенията в държавни облигации и в гарантирани с ипотеки ценни книжа, както е планирано - с темпо, достигащо до около 1.1 трлн. щ. долара годишно.  

Съвещанието на Федералния резерв се проведе дни преди междинните избори за американския Конгрес, в който недоволството от ценовия натиск е доминираща тема. Резултатите от вота на 8 ноември може да коства загубата на контрола върху законодателния орган на демократите на президента Джо Байдън, а някои видни конгресмени в партията му започнаха да притискат публично централната банка да ограничи инфлационния ръст. Пауъл, от своя страна, пък се опитва да държи институцията извън политическите игри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във