Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Фантоми крадат "сладък" ДДС

Преди време премиерът Пламен Орешарски мотивира проверките на хипермаркетите, защото "не е нормално големи компании да купуват вносни стоки през еднолични български търговци". Потърсихме реакцията на бранша на производителите. Захарта е една от стоките, които се доставят на големите търговски вериги от ООД-та с двумесечна история и 2 лв. капитал, казаха познавачи, пожелали анонимност. Според производителите сладката стока се внася най-вече от Гърция чрез фирми фантоми, препакетира се у нас и се продава евтино на хипермаркетите, тъй като за нея не е платен ДДС. В момента заводската цена на бялата рафинирана захар в Евросъюза е около 1280 лв./т. Като се прибавят транспортните разходи от Гърция и разходите за пакетаж, както и минимална печалба за веригата, цената на дребно трябва да бъде 1.45 лв./кг. Тя обаче е 1.35 лева за килограм.


Освен номера с препакетиране на захарта тук, обявяване на фиктивен реекспорт и продажба на стоката у нас без ДДС има и друга схема, обясниха от НАП. Ето какво каза още говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров: "Фирми фантоми доставят захар на хипермаркетите с платени транспортни разходи и пакетаж. От тази сделка посредникът е на загуба. Хипермаркетът обаче му плаща дължимия ДДС, който е около 250 лв. на тон. Тези пари не се внасят в бюджета и от тях се покриват разходите, като остава и печалба. После фантомите изчезват."


Така в момента на нашия пазар се продава най-евтината захар в Европа. Заради нелегалния внос обаче българските заводи са на ръба. Затова те настояват за генерално решение на проблема, като се въведе обратно начисляване на ДДС и за захарта. Това означава налогът да се плаща накрая на веригата от клиенти и да се внася в хазната от търговците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във