Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фандъкова иска актуализация и на столичния бюджет

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви в петък, че се подготвя актуализация на бюджета на Столична община.

Планът на Фандъкова е да намали разходите на общината чрез преосмисляне на инвестиционната програма, т.е. за какви проекти в столицата ще се отпускат пари. Засега идеята й е да намалеят и разходите за издръжка.

"Подходът, който предложих и беше приет от икономическия съвет, е стратегическите проекти за града да не пострадат в рамките на тази криза. Това са метрото, проектите за управление на отпадъци, строителството на детски градини", обясни Фандъкова.

Според изчисленията й заради кризата с коронавируса събраните местни данъци и такси са с 19 млн. лв. по-малко само за месец март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година.

В транспорта за март с 6 млн. лв. са по-малко приходите на  Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона.

6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

В четвъртък Фандъкова предложи пакет от мерки за подпомагане на малките и средни фирми в столицата. 


Предложените мерки са:

- освобождаване от наеми на общински терени или помещения, както и такса тротоарно право на всички бизнеси, основно заведения, които не са работили по време на извънредното положение. Това ще се случи със задна дата от обявяването на извънредното положение, т.е. от 13 март.

- чрез Общинския гаранционен фонд се предвижда освобождаване на 1 млн. лева за гарантиране на заеми за малки и средни предприятия. Гаранцията е в размер на 50% до този момент. Обмислят се и варианти, в които да се покачи този процент.

- таксата битови отпадъци за първото тримесечие да се плаща до 30 юни, заедно с отстъпката от 5% от местните данъци.


Тези мерки, заедно с отлагането на плащанията на местни данъци и такси, предвиждаме да се включат към националния пакет от мерки, каза Фандъкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във