Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фалстартъп

„Промяната” увреди имиджа и на кандидата си за шеф на БНБ, и на конкурента му, и на управляващата коалиция

Двамата кандидати с двамата "застъпници".

Опитът на „Продължаваме промяната” да смени „караула” в централната банка можем да наречем на харвардски език ФАЛСТАРТЪП.

 Защо ли?

Стартъп (от английски: startup company, startup, букв. „стартиращ“) е компания с кратка история на основната ѝ дейност. Стартъпът е търговски проект, основан на определена идея и изискващ финансиране за развитието си. Създателят на методиката за развитие на клиентите - американският предприемач Стивън Бланк определя стартъпите като временни структури, съществуващи за търсенето на възпроизводим и с потенциал за развитие  бизнес-модел. Стартъп може се нарече организация, създаваща бързо нов продукт или услуга (продуктова иновация) в условията на висока неопределеност. Ако стартъпът се окаже в състояние на стагнация, то той се превръща в компания зомби.

Фалстарт (на английски: false start, фалшиво начало) в различни спортове ( плуване, бягане, моторни спортове) е ситуация, при която някой от състезателите стартира преди да е даден сигнал за начало на състезанието. В някои случаи фалстартът  води до моментална  дисквалификация на състезателя (например според американските правила в плуването), но обикновено реферът на състезанието прави еднократно предупреждение.

В разговорния български език, думата „фалстарт“ се използва и в по-широк от спортния контекст, като означава неуспешно начало, например на дадена инициатива.

Тези „свидетелства” се намират лесно в Интернет. Те са ни необходими, за да изведем понятие за политическите странности на „Продължаваме промяната” по отношение на избора на гуверньор на Българската народна банка.

С претенциите да сме кръстници,

бихме нарекли този феномен „Фалстартъп”

С убеждението , че  предлагат  по-добър кандидат за поста гуверньор на БНБ, хората от ПП не само, че увредиха имиджа на излъчения от тях  Андрей Гюров, но и на конкурента за поста Любомир Каримански, както и на Инвестбанк, чието име бе споменато с редица негативни прилагателни. И в крайна сметка разклатиха стабилността на предвожданата от тях управляваща коалиция.

Андрей Гюров трябваше да бъде успешния стартъп в полето на предизвестения нов управител на БНБ Каримански. С прибързаната си  кандидатура той внесе единствено смут в състезанието и предизвика наплив от любопитство – къде му е дипломата, кака така от бакалавър е станал направо доктор, бил ли е управител на „Пирин голф” и т.н.  

Едва ли някой е очаквал „Промяната” да е чак толкова променлива. Цялостното й поведение по темата „Банкер №1” е на границата на шизофренията. (Този тип болестно душевно раздвоение няма да го обясняваме -  който иска да си го намери в интернет).

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пък не спира да тръска грива, че тяхната кандидатура е сложена на масата още преди две правителства. Коалиционните партньори  казали, че нямат свои кандидати и с мълчаливо съгласие одобрили още тогава предложението.

Но-о-о-о,

с появата на стартъпа Гюров нещата коренно се промениха

Заместникът на Каримански в бюджетната комисия Венко Сабрутев  примерно не е съгласен с твърденията, че кандидатурата на Андрей Гюров е била направена в последния момент. "Изработиха се правила за избора, имаше срокове и в един ден се внесоха и двете кандидатури за поста", казва той.

Но такова поведение повдига вече един единствен въпрос у редовия българин: „Абе, не е ли време и тези да си ходят?”

Нека не намесваме социологията, която се „изказва” доста неблагоприятно за  потенциалната електорална подкрепа за  „Промяната”. Но няма как да подминем парадоксите в поведението на нейните овластени представители.

Уж неглижират като не особено важен поста на гуверньор  на централната ни банка, с оглед на зависимостта на БНБ от ЕЦБ като член на Банковия съюз и бъдещото й задълбочаване, ако влезем в Еврозоната, но  такава компроматна война спретнаха, че човек да го е срам да чете на какво са способни новите управленски сили.

И така: обща торта няма, но черешки колкото искаш. Върхът беше когато се разбра, че на кандидата за поста „гуверньор на БНБ” Любомир Каримански  му е предложена атрактивна

оферта за икономическа емиграция

„Главният преговарящ” от името на „Промяната” Венко Сабрутев първоначално категорично отрече да е предлагал пост на Любомир Каримански в Световната банка във Вашингтон, ако се откаже от надпреварата за БНБ. По своя инициатива направих предложение за излизане от ситуацията, в която сме, коментира заместник-председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от "Продължаваме промяната" и обясни, че е предложил пост в Световната банка на Каримански.

"... Помолих г-н Каримански за кратка дискусия. Срещнахме се в кафето на парламента. И му казах, че търся win-win решение (тоест печеливши да са и двете страни, б.а.) - това е моя инициатива. Зададох му въпроса какво мисли, ако неговата кандидатура бъде издигната за представител на България в Световната банка. Това не беше раздаване на постове, това беше дискусия вътре в коалицията", обясни Сабрутев.

Резултатът: „Вместо „win-win” се получи „lose-lose” – двустранна загуба. А защо не и загуба ...за България?

Главният секретар на „Има такъв народ” Виктория Василева пък зададе логичния въпрос: „Любомир Каримански не е подходящ за БНБ но е много подходящ за Световната банка? Тия 

в Световната банка не искат ли “добър обществен имидж”… 

ама така де… то Световната банка каква банка е… никаква една такава-малка и незначителна… Кого лъжете, бе!!! Мишоци…", написа тя във Фейсбук.

Междувременно Гюров започна да говори меко казано  несвързано: "Нямаме проблем с професионализма на господин Каримански. Притеснява ни, че той идва от българския банков сектор - на това не се гледа с добро око за един управител на БНБ."

Излиза, че Каримански хем е професионалист, хем не е, защото носи родилните петна на българската банкова система. Че какво й е на българската банкова система, една от най-добре капитализираните и с нисък дял на лошите кредити система в Европа?!

Любомир Каримански ще заведе дело срещу вицепремиера Асен Василев, тъй като се чувства засегнат от думите му. Това каза Ива Митева от “Има такъв народ”.

След като Каримански беше заплашен и с физическа разправа, озлоблението на представителите на  „Промяната”, индиректно набедени за вероятни вдъхновители,  надхвърли всякакви граници.

Вчера в едно радио един вицепремиер си позволи да каже, че господин Каримански е сложил подписа си  под документ, с който са откраднати 1 милион лева от служител на банката. Не може така да се хвърля кал върху хората. Не може с такава лекота това да се прави и затова е съдебната ни система. Надявам се тя да даде отговорите на всички въпроси“, отбеляза  Митева.

"Говорилият, за който става дума," беше финансовият министър и вицепремиер Асен Василев. А думите на смятаната за перфектна  юристка Митева можем да преведем като 

„Каримански ще съди Василев”.

Според Сабрутев  няма как победителят на изборите да няма свой кандидат за управител на БНБ предвид на факта, че през банката минават всички банкови трансфери и тя се явява ключов орган в борбата с корупцията. Каза още, че избор с гласовете на опозицията е „една от причините да има притеснения”.

А Сабрутев защо с такова закъснение се сети за вероятността от поява на бъдеща властово-опозиционна „коалиция”? Още като издигнаха Гюров това беше политически и математически ясно.

Предначертаният за победител Гюров обаче се усети, че се превръща в жертва и лично декларира, че се отказва от надпреварата.

А  това не  прилича ли на „стратегията”, приложена от премиера Кирил Петков, който като изтегли за консултации посланика ни в Москва, заяви, че очаква на реципрочен принцип руснаците да си приберат техния пратеник у нас Елеонора Митрофанова?

Наивни ли са тези хора, неопитни ли са? Ама държава на принципа „проба-грешка” не се управлява...

И как господа ще се гледате в очите и ще управлявате заедно държавата, след тези компромати, развети като байраци ?

P.S.: Изборът за такава ключова длъжност като ръководител на националната централна банка и с гласове на опозицията във всяка развита демокрация би се приело като широка подкрепа и би бил отчетен като висока легитимност на избора. Защото БНБ не е собственост на една или на няколко партии -- дори  и в името й е записано: "НАРОДНА"!

Facebook logo
Бъдете с нас и във