Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАЛШИВИТЕ ПАРИ СА СПЪТНИЦИ НА ОРЪЖИЕТО И НАРКОТИЦИТЕ

Рискът да ви пробутат фалшиви банкноти около празниците винаги е по-голям. Но е факт, че никой не обича да получи банкнота менте вместо коледен подарък. В предпразничната суетня обаче хората обикновено пропускат да се вглеждат в банкнотите, които получават. Някои търговци пък смятат, че са направили жесток удар, ако за стока от 190 лв. вземат стодоларова банкнота или такава от 200 марки. Очевидно идеята за бърза печалба замъглява мозъка им и ги прави непредпазливи. Съветът, който може да даде в. БАНКЕРЪ в случая, е търговците да не приемат плащания в чуждестранна валута, дори ако са изправени пред опасността да изтърват клиенти. Тези, които все пак са склонни да рискуват, трябва внимателно да оглеждат банкнотите от 100 щ. долара и 100 или 200 марки. Фалшификатът се разпознава по размазаното изображение, лошо изработената или грубо втъкана защитна нишка, както и по хартията на банкнотата. При размачкване между пръстите тя напомня за листите, които се използват при принтер или копирен апарат.

Продавачите в луксозните магазини пък е добре да внимават в случаите, когато клиентът им предлага заплащане с банкнота от 500 или 1000 марки - фалшификатите им излязоха на мода на нашия пазар в средата на 2000 година.

Редовият гражданин, в чийто портфейл никога не е влизала чуждестранна банкнота, си струва да се вглежда в купюрите от 10 и 20 лв., особено когато ги връщат като ресто. Освен по хартията и некачественото изображение нашенските ментета се разпознават и по напълно липсващата или лошо изработена лента от фолио, която всяка българска банкнота има в левия ъгъл на лицевата част. Вторият съвет на в. БАНКЕРЪ е: при най-малкото подозрение връщайте левовете на търговеца. И този съвет съвсем не е голословен, тъй като в Националната служба за борба с организираната престъпност всеки ден получават сигнали от всички точки на България за хванати единични фалшиви банкноти. Притежателите им по-често са жертви, отколкото пласьори на подправени пари. Това, което са установили в НСБОП обаче, е, че при всички случаи уловените с пари менте се представят за ужилени.

Разследването за притежание на фалшиви пари

може да започне само в случай, че гражданинът бъде хванат със значително количество банкноти менте. Крайната цел на антимафиотите обаче е да разкрият центъра, където се изработват те. Но този късмет не ги спохожда често - най-много един-два пъти в годината.
Всъщност разкриването на печатници за фалшиви банкноти е крайната цел на сложните оперативни действия от страна на НСБОП, които нерядко се водят с месеци, а понякога продължават и с години.
През отиващата си 2000 г. служителите на НСБОП успяха да разкрият една нелегална печатница и да разбият

престъпна група

за производство и пласмент на фалшиви пари и документи. Зад този резултат обаче стоят продължителни оперативни действия, чиято последна фаза започва на 18 октомври 2000 година.

Денят е понеделник, около 10.00 часа. Мястото - жилищен блок в столичния квартал Дружба. Оперативна група от НСБОП и Софийска дирекция на вътрешните работи влиза в сградата, където се подозира, че се фабрикуват фалшиви купюри. В едно от мазетата, край маса, върху която има инструменти и материали за изработване на ситопечат на фалшивите банкноти, са заварени гражданите О.Т. и П.А. О.Т. е печатар-полиграфист с 25-годишен стаж, а съдружникът му П.А., в чието мазе са хванати двамата, също е печатар по професия.

След като претърсват мазето, антимафиотите обискират и апартамента на П.А., където откриват 183 банкноти менте с номинал от 100 щ. долара и фалшиви банкноти от по 100 и 200 г. марки, чиито общ номинал е 7200 г. марки. В дома на О.Т., който живее през няколко блока от П.А., също са намерени фалшиви долари, цигарена хартия за изработване на защитни нишки за банкнотите, фотографски нож и филмови негативи на стодоларови купюри (виж факсимилето). Те се използват за изработване на плаките, с които се печатат ментетата.
Двамата задържани граждани на средна възраст отричат, че намерените у тях фалшификати и материали за изработката им са техни, и твърдят, че не знаят как са попаднали в жилищата им. Същото твърди и техният партньор Н.Д., който според антимафиотите се е занимавал с

доставката на материалите

за изготвянето на фалшивите долари и марки. При обиска в апартамента на Н.Д. са открити 500 листа специална хартия за изработването на банкноти, като според специалистите от всеки лист могат да се направят до шест фалшиви стодоларови банкноти.
В плик с тетрадки и учебници на сина на Н.Д. пък са намерени фалшиви дипломи за професионална квалификация. Бащата и синът, разбира се, твърдят, че са намерили хартията и фалшивите дипломи на улицата... И неизвестно защо са решили да ги приберат вкъщи.

Четвъртият от групата, когото антимафиотите залавят, е М.Д. По думите на служители от НСБОП той работи в международна фирма за куриерски услуги. Любопитната подробност, която няма отношение към описвания случай, е, че въпросната фирма обслужва ценните пратки с банкноти и чекове на доста български банки и небанкови финансови институции.

При обиска в дома на задържания М.Д. са намерени 130 бойни патрона за карабина, пропуск от дипломатическото представителство на една от големите западни държави у нас и служебна карта за Главно данъчно управление към Министерството на финансите.
Четиримата участници в групата - О.Т., П.А., Н.Д. и М.Д., са били задържани в различни периоди от време и им е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция. По случая се води дознание от служители на Столичната дирекция на вътрешните работи.
И четиримата са свързани с

друга група в София

която се занимава с изработване и пласиране на фалшиви банкноти и документи. Тя е разкрита от НСБОП месец и половина по-късно.
На 21 ноември 2000 г. малко предиобед по софийската улица Раковски в отсечката между бул.Дондуков и ул.Екзарх Йосиф, както обикновено, бавно се точи колона от автомобили. Шум от двигатели и парлива миризма на отработени газове изпълват въздуха. От кооперацията срещу сградата на Централна кооперативна банка излиза мъж на средна възраст, който застава на тротоара с явното намерение да пресече улицата. В ръцете си държи увит във вестник пакет. Мъжът се оглежда в двете посоки и стъпва на платното. Редом с него тръгват да пресичат улицата още трима мъже, които до момента стояли на тротоара, всеки зает с някаква своя работа. След като ги забелязва, мъжът с пакета хуква да бяга към отсрещната страна на улицата.

Тримата случайно стоящи

се затичват след него и го застигат пред сградата на ЦКБ. Следва кратка схватка. Преследваният и двама от гонещите го падат на земята и започват да се търкалят, вкопчени един в друг. Борбата приключва за секунди, а беглецът е проснат по лице на земята до лявата задна гума на собствения му автомобил Ауди 80, паркиран пред централата на ЦКБ. В него е намерен газов револвер.
Така служителите на Националната служба за борба с организираната престъпност задържат 37-годишния Иван П. -

един от ръководителите на бандитска група

за изработване и разпространяване на фалшиви банкноти, паспорти, документи и пощенски марки. Оказва се, че той е с богато криминално минало, занимавал се е с кражби на автомобили, изнасилвания и въоръжени грабежи. Два пъти е излежавал присъди.

В пакета, захвърлен от Иван П., е открита пачка от сто фалшиви банкноти, всяка от по 100 долара. Според антимафиотите задържаният е отивал да ги пласира на едро, срещу което е щял да получи от 22 до 30% от номиналната им стойност. След това клиентите му плащали за различни стоки и услуги с фалшивите долари и така ги пускали в обращение в търговската мрежа - докато някой търговец, сараф или банков служител не разкрие фалшификата.

След като антимафиотите от НСБОП задържат Иван П., те го отвеждат в кооперацията, от която е видян да излиза. По ирония на съдбата тя се намира непосредствено до сградата, в която е апартаментът на бившия управител на БНБ Тодор Вълчев.
С иззет от Иван П. ключ служителите на реда отварят вратата на мазето, което фалшификаторът е наел под чуждо име. При обиска са открити 2360 фалшиви банкноти менте с номинал по 100 долара, полимерно клише, преса за изработване на релефа на банкнотите - направена от валяк на перална машина, фалшиви паспорти, 2000 фалшиви пощенски марки (всяка с номинал по 7 лева.). Намерен е и

богат асортимент наркотици

- кокаин, хероин, хашиш, марихуана, амфедрин, с общо тегло около 3 кг, както и 110 бойни патрона за пистолет Макаров.
Обикновено фалшивите пари вървят ръка за ръка с наркотиците и оръжието. Това твърдят антимафиотите, но отказват да разкрият подробности за взаимовръзките в престъпната търговия с тези стоки. Полицаи, запознати с подобен тип сделки разказват, че с парите от продажбата на фалшиви банкноти престъпните групи купуват наркотици и оръжие, които пласират на местния пазар или в чужбина. Претърсен и апартаментът на Иван П. в жк Младост, където е намерена туба със зелено печатарско мастило, използвано, според антимафиотите, за изработването на фалшивите долари.
На 22 ноември 2000 г. - ден след задържането на Иван П., НСБОП заедно с колегите си от Стара Загора и Казанлък обезвреждат местния клон на групата фалшификатори.

Полицията арестува

Цветелин Н. в дома му в Стара Загора. При обиска са открити разцепени на две фалшиви банкноти от по 100 щ. долара и защитни нишки за тях. Същите заготовки за изработването на долари менте са намерени и в друга къща на Цветелин Н. в близко до Стара Загора село.
От дома на ортака му Иван Ф. в Казанлък са иззети фалшиви виетнамски паспорти и паспорт на виетнамска гражданка, който вероятно е ползван и за мостра. От офиса на Стоян П., също от Казанлък, пък е иззет компютър, за който експертизата ще посочи дали на него е правена предпечатната подготовка за фалшивите паспорти. Именно Стоян П. признава, че съществува връзка между старозагорско-казанлъшката група и Иван П. от София - факт, който не е нов за антимафиотите от НСБОП.
Две седмици по-късно, на 7 декември 2000 г., е задържан още един участник в групата - руският гражданин Павел Д., който е сред

пласьорите на фалшивата валута

При обиска на жилището му в кв. Гео Милев в София са намерени десет фалшиви банкноти с номинал 100 щ. долара. Иззета е и матрица от полупрозрачна хартия за производство на стодоларовите банкноти менте. В матрицата са вплетени защитни нишки, които се влагат в подправените купюри. Срещу руснака е образувано следствие. За разлика от някои други участници в групата, които и досега търкат пейките в ареста, Павел Д. е пуснат под парична гаранция, но от НСБОП твърдят, че са взети мерки той да не напусне страната.
Процесът на изработване на фалшиви долари, марки и левове не е чак толкова прост. Той се разделя на три фази. Банкнотите се отпечатват с различни техники на висококачествена канцеларска хартия - обикновено вносна. Защитните нишки се печатат на фина материя, но и до момента фалшификаторите у нас не успяват да направят копия, които да са близки до оригинала. Листовете, върху които са отпечатани лицето и гърбът на банкнотите, се слепват, като по средата се поставя нишката. По време на втория етап се поставя

ситопечатният символ на фалшификата

При доларите това са зелените числа, които обозначават номиналната им стойност - 20, 50, 100. Заключителният етап е, когато банкнотата се обработва чрез натиск върху матрица с определен релеф.
В действителност Иван П. е контролирал хората, извършващи всяка от тези операции, както и пласьорите на едро, а освен това е бил свързващото звено между тях. За това говорят големите количества банкноти, намерени у него, които са били разпределени и пакетирани по подходящ начин. Иван П. е взимал банкнотите с вече вградената защитна нишка, занасял ги е при следващото звено, за да им поставят ситопечатният символ, след това ги прибирал и сам е слагал релефа. Накрая ги е разнасял между пласьорите на едро. Как е прибирал парите от продажбата на пласирания продукт и къде ги е инвестирал - засега остава следствена тайна.
Въпросът, който възниква, е дали Иван П. е бил в състояние да замисли и организира сам създаването на група за производството и пласирането на фалшивите банкноти. Погледнато отстрани, той по-скоро прилича на бияча, който държи в страх и надзирава хората, наети да изработват и разпространяват подправените пари.

Същия облик, според служителите на НСБОП, има и Йордан Н. от Русе с прякор

Каратиста

Той е бивш шеф на групата, организирала нелегална печатница за фалшификати в Русе, която бе обезвредена от НСБОП на 12 юни 1999 година. Тогава операцията бе подготвена и осъществена с помощта на специални агенти от Сикрет сървиз при министерството на САЩ. При обиските, направени в жилищата и офисите, използвани от Йордан Н. и други участници от групата, бяха иззети 1041 фалшиви банкноти с номинал от 20 щ. долара и още 11 - с номинал 50 щ. долара, както и различни подправени документи. Освен това антимафиотите намериха два пистолета, както и цяла торба с бойни патрони.

Подобно на Иван П., и Каратиста има богато криминално минало и е доста агресивен по характер. Полицаите обаче не допускат, че индивиди като тях двамата са способни да изградят стройна организация за печатане на фалшиви банкноти и документи. По-логично е те да изпълняват задачи, поставени им от други лица, които имат достатъчно интелект, връзки, финансови средства и власт, за да създадат подобни престъпни структури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във