Банкеръ Weekly

"партенки"

Фалшивите новини и истинските лъжи

За да има хонорари,

като няма новини,

аз ще пиша коментари.

 

Хайку от автора

 

 

 

Онази сутрин станах рано, си измих  очите и ушите, за да мога внимателно да проследя поредната телевизионна изява на Цветан Цветанов.

"Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни. Хората останаха в едно заблуждение от фалшивите новини на БСП, които се заиграха със страховете на хората", каза той.

...Три дни по-късно той, целокупният ГЕРБ, БСП и всички останали, гласуваха против мораториума.

Истините от последна инстанция "обладава" и Бойко Борисов, който често оценява словесните откровения на Корнелия Нинова като фалшиви новини.

ГЕРБ дори направиха Фейсбук регистър "FAKE NEWS". Всяка новина, попаднала там, е придружена с кратък коментар, с който показват защо е фалшива. Сред тях са оправдания на Елена Йончева за хонорарите за филмите й, на Корнелия, че кворум на КСНС - бил провален от управляващите, на Таско Ерменков, че шефът на ДАР е първи братовчед на премиера, на Румен Овчаров, че има инвеститор за АЕЦ "Белене", и т.н.

Абе това като механизъм изглежда някак си познато. Да не би да идва от соца? Или пък от Америка?

Щото там съветите на Тръмп бяха медиите в САЩ да се състезават за спечелване на "трофей за фалшиви новини". "Трябва да имаме състезание коя от телевизиите, включително и кабелната и Си Ен Ен и без Фокс, е най-непочтената, най-корумпираната и/или най-изопачаващата при политическото си отразяване на любимия ви президент (аз)", написа Тръмп в Туитър.

Предлага нещо още по-коварно - да се подиграем с медии, посочени от световния ковчежник на истината като ментета. И да ги загърбим. И така да ги убием.

А при соца на модерните "FAKE NEWS" им викахме "партенки". Поне 60 пъти пристигаше шифрограмата за уволнението ми от казармата, преди реално да сваля въшкарниците и да туря дънките.

По онова време "партенките" бяха хвърляни официално преди предстоящи промени на цените, иначе удивително типизирани заради единното държавно стопанство. Пусне се слух, че хлябът ще поскъпне с 4 стотинки. Народът се оживи, зашушка, аха да дигне глас да протестира. И като контрамарка управляващите засилят дела на американската музика по радиото и вдигнат цените с 2 стотинки.

"Аман от тия партенки", въздъхне народът и се радва, че най-лошото не се е случило. И пак ще може да храни свинете с хляб, защото зърното си оставало по-скъпо от него.

В началото на 80-те един младеж - Савик Шустер, заедно с една италианска лява група издал фалшив вестник. Смелчаците фалшифицират не кой да е вестник, а пропагандния орган на Червената армия - "Красная звезда". И издават газета, която изглежда идентична с официоза на Министерството на отбраната на СССР. Но съдържанието й било точно обратното на написаното в оригинала.

Тук има един въпрос: какво тогава му е фалшивото на "Красная звезда" във версията на Шустер, която да приемем, че казва истината спрямо съветската пропаганда? Тя е била на практика един контрапропаганден вестник.

Така че, кое е "fake" и кое - не, в крайна сметка определя само реципиентът.

Негово Величество Читателят, Слушателят и Зрителят.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във