Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Фалшив мейл от НАП ви вкарва вирус

Фалшиви имейли за потвърждаване на банкова сметка за възстановяване на данък от името на НАП се разпространяват отново в интернет, предупреждават от агенцията. В електронното писмо се съобщава, че адресатът му трябва да получи обратно известна сума пари от надвнесени данъци  и го приканват  да последва линк и  да потвърди своята банкова сметка. Като подател на фалшивото електронно писмо се визуализира електронният адрес на самия получател, обръщат внимание от Агенцията.

От НАП заявяват, че не са изпращали имейли с подобно съдържание до своите клиенти. Според приходната агенция най-вероятно става въпрос за т. нар. фишинг или опит за кражба на лична информация чрез интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки, и т. н.

От приходната агенция са сигнализирали специализираните служби и работят съвместно с тях за издирването на извършителите.

Предишната атака от името на приходната агенция беше малко преди последната Коледа. В колцентъра на  агенцията бяха постъпили много сигнали за получено фалшиво съобщение, в което потребителите са приканвани да отворят прикачен файл с разширение zip, съдържащ вирус. 

Имейлите на подателите на фалшивите електронни писма бяха различни. Тогава, както и сега, не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП - nra.bg и nap.bg.

Заглавието на фалшивото съобщение преди Коледа беше: "Уведомление относно промени в регламента за подаване на декларации към НАП".

Facebook logo
Бъдете с нас и във