Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАЛИТЪТ НА МБИР ДОВЕДЕ ИВАН ЕВЛОГИЕВ ПРЕД СЪДЕБНИТЕ ПОРТИ

Иван Евлогиев, представител на акционерите на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие, и Георги Колев, бивш заместник-председател на съвета на директорите на кредитната институция, отиват на съд, информира БТА на 13 декември 2000 година. Според информацията на телеграфната агенция, която на следващия ден всекидневниците публикуваха, Евлогиев и Колев щели да отговарят за нанесени на МБИР щети за 4 млрд. стари лв. и прокуратурата вече била внесла обвинителния акт в Софийския районен съд. Двамата щели да дават обяснения за кредитите, които банката е отпуснала на Компакт ООД и на Ники Трейд.


През 31 август 1995 г. в качеството си на заместник-председател на съвета на директорите на МБИР Евлогиев бил превишил властта и правата си, като е подписал договори за две кредитни линии - за 50 млн. стари лв. и 5 млн. щ. долара, които са предоставени на контролираната от него фирма Компакт ООД. Той обаче категорично отрича срещу него да е повдигано подобно обвинение.


Евлогиев обаче е наясно, че от две години следствието нищи кредита от 3.345 млрд. стари лв., който той, като изпълнителен директор на МБИР, заедно с Георги Колев отпускат на Ники Трейд. Неин собственик е Николай Радев, който по това време е бил акционер в банката. С около 2.35 млрд. стари лева от получените пари Ники Трейд купува 1.5 млн. щ. долара и по договор за доставка на 6 хил. т хартия ги превежда на Компакт КАЗ - фирма, която е част от Компакт Холдинг. Компакт КАЗ пък прехвърля доларите по сметка на Българска търговско-промишлена палата и получава всичките й акции в МБИР. Останалите 960 млн. стари лева Компакт КАЗ превежда на Компакт Холдинг. Той от своя страна ги разпределя по сметките на фирмите Палмтрейд, Геокомерс, Линокомерс, Лилекс, Алекс, Перекс, Сван, Сикар, Янтар и Партмънт Ко и на физическите лица Кръстева, Латева и Радева. Според следствието всички тези фирми и граждани са близки на Иван Евлогиев. Въпросните фирми купуват акции на банката. Така целият кредит, отпуснат на Ники Трейд, влиза в капитала на кредитната институция. Описаната операция е в нарушение на действащия по онова време Закон за банките и кредитното дело, смятат от следствието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във