Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАЛИТЪТ НА БАНК АЛ-МЕДИНА СЕ СВЪРЗВА С УБИЙСТВОТО НА РАФИК ХАРИРИ

Оперативни работници от сирийското разузнаване миналата година бяха обвинени в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири. Техният мотив изглеждаше повече от очевиден - да неутрализират политическия опонент на 30-годишната сирийска окупация на Ливан. Следователи от ООН и други източници обаче разкриват пред авторитетното икономическо списание Форчън, че вероятно е съществувала още една причина за атентата от февруари 2005 г. в Бейрут. И тя е да се покрие скандалът за банкова корупция и за измама, чрез която са били източени стотици милиони долари към високопоставени официални лица в Сирия и в Ливан. Банкови документи, съдебни преписки и интервюта със следователи и други източници сочат, че от края на 90-те години на ХХ век до началото на 2003 г. някои от тези държавни служители са участвали в схема за подкупи, чрез която са получили пари в брой, недвижими имоти, коли и скъпоценности, за да улеснят и прикриват сделки за пране на пари за стотици милиарди долари в ливанската Банк ал-Медина (Bank al-Мadina). Тези операции са помогнали на терористични организации, на трафиканти на кървави диаманти от Западна Африка, на Саддам Хюсеин и на руски гангстери да укриват доходи и да легитимират мръсни пари в банкови сметки по света.
Въпреки усилията да се потулят подробностите около фалита на Банк ал-Медина в началото на 2003 г. замесените висши чиновници от Ливан и Сирия са се страхували, че Харири може да вземе властта и да разкрие участието им в едни от най-големите престъпни незаконни банкови операции в Близкия изток след скандала с Бенк ъф кредит енд комерс интърнешънъл (Bank of Credit Commerce International) от началото на 90-те години на ХХ век.
Следователите от ООН, които проучват обстоятелствата около смъртта на Харири под ръководството на германския прокурор Детлев Мелис, са се заинтересували от връзката на покушението с Банк ал-Медина, защото са подозирали, че с откраднатите оттам пари е финансирано и убийството. След проучването на банкови документи Мелис стига до заключението, че измама, корупция и пране на пари могат да са мотивите на лицата, които са подготвили операцията, завършила с убийството на Харири. Това може да се прочете във втория му доклад по случая от декември 2005-а, в който се визира специално фалитът на Банк ал-Медина. Той прилага също и запис на разговор на генерал Рустом Газали - висш сирийски военен в Ливан, който обвинява Харири, че обсъжда в интервюта за вестниците корупцията в Сирия, очевидно нарушавайки обещанието си да си мълчи по въпроса.
Играта загрубява в разгара на битката за власт, която избухва, след като президентът на Сирия Башар Асад удължава мандата на своето протеже - президента на Ливан Емил Лахуд през 2004 година. В знак на протест Харири подава оставка като премиер с намерение да се кандидатира в парламентарните избори с антисирийска платформа. По свидетелства на близки до Харири лица той е планирал да започне ново разследване на фалита на Банк ал-Медина.
Разследването на кражбите в Банк-ал Медина започва в началото на 2003 г. и е прекъснато през март, след като полицията в Бразилия арестува Рана Колейлат - бившата главна изпълнителка директорка на банката. Собствениците й - богатата ливанска фамилия Абу Айяш, подават съдебен иск срещу Колейлат, в който твърдят, че тя е използвала фалшиви платежни нареждания и мошенически заеми, за да обогати собственото си семейство и да плати подкупи на висшите държавни чиновници. Следователите разкриват, че дори след фалита на банката, чрез поредица трансфери и осребряване на чекове, Рана е измъкнала милиони долари от Аднан Абу Айяш - строителен магнат с местожителство в Саудитска Арабия. Дамата отхвърли всички обвинения след залавянето си и заяви, че банковите собственици са я оторизирали да направи тези операции и че генерал Газали я е изнудвал да му плаща за протекцията.
Когато през лятото на 2003 г. прахът се сляга и всички банкови вложители получават обратно парите си, се оказва, че фамилия Абу Айяш е обедняла с около 1.5 млрд. щ. долара - доста злополучен обрат за ливанското семейство, контролиращо огромна бизнес империя. Междувременно в хода на съдебните боричкания централната банка (ЦБ)прибира каквото е останало и плаща на клиентите на фалиралата банка, а след това става ясно, че процес няма да има - парите са си отишли и са останали само въпросителни. В интервю през миналата година управителят на ЦБ Риад Саламех не отрече твърденията, че Газали го е заплашил да закрие разследването. Банковите извлечения на генералското семейство показват, че то има по сметките си 32 млн. щ. долара, постъпили от Банк ал-Медина и одобрени от Колейлат. Но с тогавашните просирийски настроени парламент и министерство на правосъдието премиерът Харири не може да възбуди следствие извън първоначалните обвинения в измама от 2003 година. Едва напоследък, след оттеглянето на сирийските военни части от Ливан, банковите архиви на Банк-ал Медина са предадени на съда, за да проведе истинско разследване как са откраднати парите и кой се е облажил от подкупите.
Макар че са запазени съвсем малко банкови документи, те сочат огромната корупция и измами на сирийски политици и на приятелите им от Ливан. Един шокиращ пример е находката на щатското ФБР, свързана с дилър на оръжие за Движението за ислямска съпротива Хизбула, базирано в Ливан. През 2004 г. щатската прокуратура обвинява Наджи Антоан Аби Халил в опит да купи и да предаде на Хизбула очила за нощно виждане и други военни устройства от САЩ. Връзките на Халил с операциите за пране на мръсни пари от Банк ал-Медина излизат на бял свят, когато той се похвалил на агенти и на информатори, че пътува по света и събира пари, които се изпращат в банката в полза на Хизбула и на руски мафиоти. Според съдебните преписки Халил, който се е признал за виновен, е казал, че най-крупната единична пратка към Банк ал-Медина е била 160 млн. долара в брой.
Тези суми обаче бледнеят на фона на купищата пари, изпрани от незаконните сделки по програмата Петрол срещу храна на ООН. В тях са замесени официални държавни служители от Ирак и техните партньори - представители на международната организация, на нефтени компании и на правителства от Близкия изток, сред които и синът на ливанския президент Лахуд. Банк ал-Медина пък е била инструментът за укриване на средствата. По свидетелства на пожелал анонимност източник, сумите, прехвърлени и изпрани чрез банката, са на обща стойност над 1 млрд. щ. долара, като 25% от тях са отивали в джобовете на висшите сирийски и ливански държавни чиновници под формата на комисиона. Източникът уточнява също, че един от получателите на тези пари е братът на сирийския лидер Башар Асад-Махер и шефът на военното разузнаване на Ливан по онова време Гази Канаан. Миналия октомври той се самоуби, след като бе разпитван от Мелис за покушението срещу Харири.
За прикриването на цялата тази задкулисна дейност банкерката Колейлат е разработила цяла мрежа от подкупи, която шокира дори обществеността в Ливан, привикнала на съмнителни бизнес сделки. Тя дава официални вечери, на които гостите получават като подарък часовници Ролекс и предоставя луксозни коли на приятели и държавни чиновници. Тази мрежа е толкова разклонена, че един от тогавашните служители от охраната описва паркинга пред банковата централа като дилърски център на Мерцедес. Някои банкови документи свидетелстват за 155 недвижими имоти - вили, апартаменти, хотели и имения, купени или раздадени от Колейлат и нейните братя. Семейството й е притежавало и пет луксозни яхти,194 коли и мотоциклети, които не са били включени в подаръците за приятели. В замяна на щедростта си Колейлат и съдружие са получавали височайша защита, включително от Газали и от Махер Асад.
Някои документи показват преводи или операции, които Банк ал-Медина е направила в полза на сина на президента Лахуд и на високопоставени служители от ливанските тайни служби, включително и четирима генерали, арестувани миналата година по подозрение за участие в подготовката на атентата срещу Харири.
Сегашният финансов министър на Ливан Джихад Азур коментира, че едва днес, без сирийски военни в Ливан, може да се проведе пълно разследване на банковия фалит. Той е убеден, че именно страхът от него е бил движещата сила на част от убийците, защото Харири е искал да започне мащабно разследване в Банк ал-Медина и на други случаи на корупция. Очевидно това е повече от достатъчно основание за едно убийство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във