Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Фалитът е в световния печат

проф. Стив Ханке

Банкрутът на Корпоративна търговска банка може да доведе до внасянето на съдебни искове към държавата от големите акционери и вложители, посочва влиятелният "Ню Йорк таймс" в броя си от 7 ноември. Вестникът отбелязва, че фалитът на банката е първият в Източна Европа след банковата криза в региона през 90-те години. И понеже КТБ отдавна е финансов брокер на елита в България, нейното рухване хвърля светлина върху връзката между бизнеса и политиката в България. В статията се цитира мнение на  български експерт, според когото тази банка е имала влияние в политически кръгове, което е помогнало за нейното бързо разрастване.

Професорът по икономика в университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор Стив Ханке, който е познавач на България, казва пред вестника, че случилото се сега с КТБ е "част от модела след разклащането на комунизма в България през 1989 г.". "Смъртоносният коктейл" от "частни лица с тъмна репутация", примесени с "български политици, на които човек изобщо не може да има доверие", "винаги завършва със сълзи", заключава пред "Ню Йорк таймс" един от дузината претенденти за бащи на българския валутен борд. 

 "Файненшъл таймс" пък привежда заключението в одиторския доклад на "Ернст енд Йънг", Делойт България" и AFA, че банката е "следвала неконвенционални и некоректни бизнес практики, като е извършвала сложни операции с цел да се прикрие същността на сделките и транзакциите". Отпускането на кредити е ставало чрез специално създадени компании посредници (special purpose vehicle), холдингови компании и други подобни, което е несъвместимо с почтената банкова практика", пише в доклада, цитиран от авторитетния финансов всекидневник.

Деловият вестник обръща внимание и на вестта, че номинираният за премиер на България Бойко Борисов е представил състава на своето правителство на малцинството, което "Файненшъл  таймс" окачествява като "крехко". Сред първите задачи на Борисов са възстановяването на стабилността след двата избора на парламент в рамките на 16 месеца, както и възстановяването на доверието в банковата система след рухването на КТБ (четвъртата по големина банка в България) и заради вероятното уволнение на управителя на БНБ заради лошия надзор.

"Българската икономика понесе удари под управлението на ръководеното от социалистите правителство - рязък спад в чуждестранните инвестиции и блокирането на милиони евро от фондовете на ЕС заради корупцията при търговете за тяхното усвояване в инфраструктурата и  проекти за регионалното развитие", пише "Файненшъл таймс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във