Банкеръ Daily

Финансов дневник

Фалити дебнат агробизнеса

Конкурентоспособността на българското земеделие все повече намалява, сочи анализ на кредитната компания "Кофас България". Виновни за тази ситуация са растящите цени на земята и размерът на рентите, както и увеличените разходи за труд и за ресурси, необходими за производството.

"Ако някой неразумно е инвестирал при високи цени на нивите и те не му носят нужната доходност, може да се стигне до сериозни ликвидни затруднения", предвижда управителят на "Кофас" Милена Виденова. 

Общият оборот на фирмите в агросектора през 2015-а (като се включат и производството на зърно, на животинска и растителна продукция) расте с 4% за година и възлиза на 19.5 млрд. лева. Десетте най-големи селскостопански фирми генерират около 15% от целия оборот. Анализът показал обаче, че четири от тези компании не генерират печалби. През 2015-та на загуба са работили "Гленкор Грейн България" ЕООД, "Октопод Инвест Холдинг" ЕАД, "Каргил България" ЕООД и "Октопод - С ООД (с общата им загуба за периода е 19.98 млн. лева).

По последни данни повече от 16% от агрокомпаниите, или 2784 от тях, са застрашени от фалит или са обявени в несъстоятелност. За последните три години в несъстоятелност са обявени 83 компании, а производство по несъстоятелност за този период е открито за 87 агрофирми.

В бъдеще най-сериозният риск пред агросектора, според експертите, е обвързаността му с евросубсидиите.

"Сегашната 2017 г. ще бъде предизвикателство за селскостопанския бизнес, въпреки ритмичността на евросубсидиите, които и до момента се изплащат", каза Виденова. По думите й, в случай че някоя друга страна последва примера на "Брексит", подпомагането за земеделието в страната ни доста ще намалее. Тя допълни, че и без тези фактори нагласите в Брюксел са за периода след 2020 г. активното субсидиране да бъде преосмислено.

В тази ситуация е много важно каква ще бъде стратегията за развитието на конкурентоспособността на българските производители, която следващото редовно правителство на страната ни ще следва, смята експертът. Според Виденова високата добавена стойност в земеделието трябва да се постига чрез иновации. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във