Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Файненшъл таймс: КРЕДИТНАТА ЕКСПАНЗИЯ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОТСЛАБНЕ

Затрудненият достъп до кредити, който спъваше развитието на българските малки и средни предприятия, вече е в миналото, отбелязва Керин Хоуп във Файненшъл Таймс. Авторитетният британски всекидневник публикува на 12 юли годишен анализ за състоянието на българската икономика. В днешни дни малките фирми нямат затруднения да получат кредити - подчертава Хоуп в статията за банковата сфера. - Надпреварата за трупане на активи става все по-интензивна в сектора, 85 на сто от който вече са под контрола на чуждестранни институции. Унгарски, германски, гръцки и австрийски банки, които се сдобиха с български клиенти чрез приватизация, държат най-големи пазарни дялове. Първа инвестиционна банка, контролирана от български акционери, е единствената местна банка със значимо пазарно присъствие.
Според Керин Хоуп обаче кредитната експанзия (чийто ръст само за миналата година е бил 32.2%) скоро значително ще се забави. Фиксираната от Централната банка цел за тазгодишния ръст е 17.5 на сто, напомня авторката, но пък заради Валутния борд БНБ няма кой знае какви инструменти, с които да ограничи кредитирането. Сегашният бум притеснява и Международния валутен фонд, който вече изрази тревогата си от постоянното и бързо нарастване на дефицита по текущата сметка. До април тази година дефицитът - подтикван и от нарастващото потребление, достигна почти 15 на сто от брутния вътрешен продукт.
Опасенията са, че много български семейства са взели заеми, които не могат да изплащат, пише Хоуп. Същевременно тя отбелязва, че едва 40 на сто от българите имат банкови сметки, а общият размер на кредитите (около 18 на сто от БВП) още е далеч под средното ниво за Централна Европа. Освен това се очаква кредитирането да нараства с много по-скромни темпове след приемането на страната в ЕС, когато тя ще е изложена с пълна сила на влиянието на европейската конкуренция. В заключение статията цитира главния изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) Момчил Андреев: На пазара все още има потенциал за растеж, защото България стартира от много ниско ниво. Но вече виждаме първите признаци, че този пазар е узрял - някои домакинства определено са достигнали кредитния си таван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във