Банкеръ Daily

Финансов дневник

Facebook представи детайли за новата криптовалута "Либра"

Най-накрая Facebook разкри детайлите около криптовалутата си "Везни" (Libra), която ще позволи на милиарди потребители да извършват финансови транзакции по целия свят, което би могло потенциално да разклати банковата система на света, съобщава The Guardian.

Криптовалутата "Везни" се рекламира като средство за свързване на хора, които нямат достъп до традиционните банкови платформи. С близо 2,4 милиарда души, които използват Facebook всеки месец, "Везни" може да се превърне във финансов играч, но ще бъде под внимателно наблюдение, тъй като социалната платформа продължава да си пати от поредицата скандали, свързани с неприкосновеността на личния живот на потребителите.

Технологията за извършване на сделки с "Везни" ще бъде достъпна като самостоятелно приложение, както и на платформите WhatsApp и Facebook Messenger, още през 2020 г. Тя ще позволи на потребителите да изпращат пари един на друг, както и да заплащат за стоки и услуги, като използват цифрова валута, поддържана от Facebook, вместо тяхната местна валута.

Нарушенията на компанията относно поверителността вече привлякоха вниманието на финансовите регулатори и защитниците на неприкосновеността на личния живот по целия свят. В момента Facebook е изправен пред потенциална глоба от 5 милиарда долара от Федералната търговска комисия на САЩ, която започна разследване в отговор на разкритията от "Кеймбридж Аналитика".

Американски и британски официални лица изразиха загриженост относно преместването на Facebook във финансовия сектор. През май членовете на комисията на американския Сенат по банкови, жилищни и градоустройствени въпроси отправиха молба към главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зъкърбърг да отговори на въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот и финансовото регулиране. "Важно е да се разбере как големите социални платформи предоставят данни, които могат да бъдат използвани по начини, които могат да имат големи последици за финансовия живот на потребителите", се казва в писмото. "Важно е също да се разбере как големите социални платформи използват финансови данни за профилиране и насочване на потребителите."

Директорите на Facebook твърдят, че системата "Везни" ще помогне на милионите хора без банкови сметки, но с достъп до мобилни телефони да влязат в банковия свят и по-безпроблемно да изпращат пари.

Решенията относно текущата поддръжка на платформата "Везни" ще се извършват от асоциация, колектив от десетки финансови, нестопански компании и търговски фирми. За да се присъединят към новото дъщерно дружество на Facebook, всяка от тези компании е допринесла с минимум 10 млн. долара, давайки на компанията повече от 1 млрд. долара, за да се насочи към новата валута. Част от включените компании са Mastercard, PayPal, криптообменната Coinbase и eBay. Към асоциацията "Везни" се присъединяват стартиращите компании Uber and Lyft и финансови организации с нестопанска цел. Фондацията ще бъде със седалище в Женева, а Facebook твърди, че ще бъде независима от правителствата и от самата компания.

В документ, в който се описва как ще работи новата криптовалута, Facebook заяви, че целта му е да насърчи по-голям достъп до „по-добри, по-евтини и отворени финансови услуги“. За разлика от биткойн и други криптовалути, "Везни" са обвързани със смесица от глобални активи, за да се предотврати честотата на волатилността в цифровото валутно пространство. Facebook изгради валутата на собствената си технология "blockchain",криптираната технология, използвана от bitcoin и други криптовалути, за по-бързо мащабиране на повече потребители.

Традиционно с криптовалута, мрежата може да бъде управлявана и защитена от всеки, който има компютърен достъп. Но първоначално блокчейнът на "Везни" ще бъде затворен и само определен брой хора ще могат да пускат софтуера, който го управлява и проверява транзакциите.

От години компанията тихо набира екип от бивши мениджъри на PayPal и крипто експерти, а влизането й в дигиталното валутно пространство заплашва потенциално да разстрои традиционните банкови институции. Компанията твърди, че няма да се опитва да заобиколи съществуващото регулиране, а вместо това ще „направи нововъведения“ на регулаторните фронтове. "Везни" ще използват същите процеси за проверка и борба с измамите, които банките използват и ще внедряват автоматизирани системи за откриване на измами. От Facebook също така обещаха да връщат суми на всички потребители, на които профилите са хакнати или са били откраднати техните цифрови портфейли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във