Банкеръ Daily

Финансов дневник

EY издаде първата Книга на фамилния бизнес в България

Консултантската компания EY Bulgaria в партньорство със Сдружението на фамилния бизнес в България издаде първата по рода си Книга на фамилния бизнес в България. Книгата на фамилния бизнес в България 2017 обединява историите на осем от най-успешните фамилни бизнеси в България.

След повече от 25 години модерна пазарна икономика, България има своите силни примери на устойчиви фамилни бизнеси, които все по-уверено вървят към предаване на бизнеса на следващото поколение. Компаниите, включени в Книгата на фамилния бизнес в България идват от различни индустрии, те са иноватори и, много често, пазарни лидери. Всички те са преминали през редица предизвикателства, от които са извлекли своите уроци. Книгата на фамилния бизнес в България e годишно издание, което се издава с цел да покаже добрите примери на устойчиви фамилни бизнеси в България и да повиши осведомеността по отношение на възприятието за фамилен бизнес.

 „Щастлив съм, че през 2017 успяхме да съберем и издадем изключителните истории на успешни български бизнеси. EY е компания, която традиционно подкрепя фамилните компании в стремежа им да се развиват устойчиво и дългосрочно, с добре премерен риск, с желание да управляват разумно активите на фамилиите. Днес знаем, че точно предприемчивостта на фамилните компании може да подкрепи стремежа на България за силна и устойчиво развита икономика.“, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово.

„Думата „семейство“ отличава фамилния бизнес от всички останали отрасли на икономиката. Част от спецификата на една семейна компания е тясно свързана с емоцията да работиш с най-близките за теб хора и с амбицията да предадеш щафетата на идните поколения. Точно тази особеност и идеята, че семейният бизнес мисли и планира не в тримесечия, а в поколения, го  прави изключително устойчив и издръжлив.“, коментира Стефан Гугушев, председател на Сдружението на фамилния бизнес в България.

Всеки един от фамилните бизнеси, които попадат в книгата отговарят на съвкупност от критерии: - Семейството е доминиращ собственик на бизнеса и е отговорно за стратегията за развитие на бизнеса, - Семейството притежава поне 50% от акциите и правата на глас като физическо лице или група лица, принадлежащи към едно и също семейство, - Семейството има династична воля, което означава, че то има намерение да предаде бизнеса на следващото поколение, - Бизнесът или седалището на бизнеса се намира в България, - Бизнесът показва значителен растеж във времето.


За компаниите в книгата:

Атаро Клима

Основана през 1990 г. като фирма за търговия и монтаж на климатични системи, днес Атаро Клима е лидер в изграждането на обекти в областта на отоплението, вентилацията и климатизацията. Дейността й обхваща проектиране, производство на елементи  и цялостно изграждане на ОВК инсталации, гаранционно и извънгаранционно обслужване. Най-големите обекти на „Атаро Клима“ у нас са мол Парадайз и Ринг мол в София, зала Арена Армеец, а в чужбина – хотел Cafe Royal в Лондон, Art’Otel в Амстердам, Lutetia в Париж. В управлението на фамилната компания са ангажирани и първото и второто поколение в семейството, а във фирмата работят 650 човека.

„Веломания“

„Веломания“ е фирма за производство на велосипеди, части, аксесоари и екипировка за колоездене, внос и дистрибуция на световноизвестни марки в сферата на колоезденето. Развива собствени марки велосипеди DRAG и велоаксесоари COX, както и собствена мрежа от магазини DRAG Zone за всичко, свързано с велосипеди. Вече четвърта година българският бранд DRAG e генерален спонсор на Купата на Франция по колоездене. „Веломания“ е и официален доставчик на Европейската конфедерация по колоездене. Първо поколение в бизнеса, зает 110 души.

Винарска изба „Вила Мелник“ е семейна винарна, производител на вина от местни и чуждестранни сортове с подчертано Мелнишки характер. Разполага с 300 декара собствени лозя край град Мелник и модерна винарна с капацитет 200 000 бутилки годишно. До миналата година реализират 7-8% от продукцията си на външния пазар. В Европа продават в Англия, Германия, Швейцария, Франция. Най-далечните им пазари са Бразилия, Тайван и Китай. Във винарната са ангажирани както първото, така и второто поколение на семейството, а постоянно заетите са около 20 души.

Продуцентска къща „Глобал груп“ се занимава с продуциранe на телевизионни формати и филми, реализация на рекламни и музикални видеоклипове. WEB сайтове и електронен магазин. „Глобал груп“ се свързва главно с успешните телевизионни формати „Сладко отмъщение“, „Море от любов“, „Господари на ефира“, „Х фактор“, „Като две капки вода“, със сериали като „Морска сол“ и „Седем часа разлика“. Един от лидерите на пазара на телевизионни продукции в България, днес „Глобал груп“ отправя смел поглед към глобалните пазари. В компанията са заети между 1500 и 200 души персонал.

„Медицинска техника инженеринг“ (МТИ) от 26 години са познати като един от водещите доставчици на пазара на медицински и лабораторни изделия – решения, апаратура, оборудване и консумативи за нуждите на лечебните заведения в страната. Екипът на компанията е отдаден на мисията за създаване на истинска полезност и добавена стойност към услугата на дистрибутор на медицинско оборудване и консумативи. В компанията работят първо и второ поколение в бизнеса, ангажирани са 75 души персонал.

Мандра „Пършевица“ - основната дейност на Мандра „Пършевица“ е животновъдство и производство на млечни продукти – прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал под марката „Пършевица“. Един от малкото бизнеси с напълно затворен биоцикъл фураж-животни-мляко-млечни произведения от един единствен производител. В компанията са заети 220 души персонал, първо поколение в бизнеса.

„Розаимпекс“ ООД стартира дейността си през 1991 година като първата частна компания в България производител на бяла козметика и продукти за коса.  82% от козметиката на „Розаимпекс“ се радва на добър прием на външния пазар. Продуктите на фирмата достигат до повече от 30 пазара по света. В работата са ангажирани първото и второто поколение в бизнеса и още 230 души.

„Тандем В “ ЕООД е производител на висококачествени месни продукти и деликатеси - филе, колбаси, сушени деликатеси, шунка, кренвирши, бекон и др. От създаването си през 1993 г. досега марката „Тандем“ се ползва с високото доверие както на потребителите, така и на останалите компании в бранша. В управлението на фамилната компания са ангажирани и първото и второто поколение. В компанията работят 170 души персонал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във