Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврозоната одобри спасителни кредитни линии за 240 млрд. евро

Министрите на финансите от еврозоната одобриха кредитни линии за 240 милиарда евро, за да помогнат на държавите от валутния съюз да финансират разходите си за борба с епидемията от коронавирус.

Планът ще се изпълнява от спасителния фонд на еврозоната - Европейския механизъм за стабилност. и е първата основна стъпка в съвместните усилия на ЕС за подпомагане на икономиката на блока, която се очаква да се свие със 7,7% през тази година.

Ще припомним, че ЕСМ спаси Гърция от фалит след финансовата криза през 2008 г. Програмите за помощобикновено са свързани с тежки условия за фискално затягане, чието изпълнение се наблюдава от външни фактори. Сега обаче европейските власти са решили да се откажат от обичайния строг надзор, но само ако получените средства се ползват за борбата с пандемията.

Предстои споразумението да бъде одобрено от парламентите на някои държави-членки, включително Бундестага в Германия.

Съгласно сделката всяка страна в 19-членния съюз в единна валута може да вземе заеми с ниска лихва в размер до 2% от БВП. В случая на Италия и Испания, които бяха особено силно засегнати от пандемията на коронавирус, максималният размер на заема ще бъде съответно 36 милиарда евро и 25 милиарда евро.

Междувременно 27-те министри от Европейския съюз се опитват да постигнат споразумение за по-дългосрочен спасителен фонд, който да подпомогне икономиките и да разпредели по-справедливо публичните разходи на целия континент.

Дебатите предизвикаха разделение между по-богатите държави от севера и по-задлъжнелия юг, като северняците, водени от Холандия, обвиниха партньори като Италия или Испания в хронично задлъжняване.

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено настоя в петък, че амбициозен план е от решаващо значение, за да се гарантира, че икономическото възстановяване се усеща еднакво на целия континент. "Не всички държави имат еднаква огнева мощ и трябва да осигурим равнопоставени условия“, каза Сентено, който е и финансов министър на Португалия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във