Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврозоната натиска холандците и германците да инвестират повече

Германия и Холандия трябва да инвестират повече, за да подпомогнат засилването на икономическия растеж както в техните страни, така и в цялата еврозона. Това заявиха висши представители от региона на единната валута, като повториха призива на Европейската централна банка от миналия месец, цитирани от Ройтерс.

Икономическият растеж на еврозоната се забавя, тъй като нейната най-голяма икономика, Германия, е на ръба на рецесията. Но въпреки призива на ЕЦБ за фискален стимул, еврозоната не планира конкретни действия. Вместо това висшите представители на еврозоната оказват натиск върху Германия и Холандия да използват своето „фискално пространство“ - жаргон на ЕС за стабилни публични финанси - за да инвестират повече и да стимулират растежа в собствените си икономики и в цялата еврозона.

„Има два вида държави - тези, които трябва да продължат с фискалните си усилия, и тези, които трябва да инвестират в растеж. Именно Германия и Холандия трябва да разберат това, тъй като това е в техен собствен интерес и в колективния на цялата еврозона “, заяви европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московичи.

В дискусионен документ изпълнителната власт на Европейския съюз заяви, че забавящата се икономика на еврозоната се нуждае от преференциално фискално стимулиране или ще се сблъска с дълъг период на нисък растеж и че икономическата активност няма да се възстанови през тази година.

Председателят на 19-те министри, представляващи държавите членки на еврозоната, Марио Сентено заяви, че фискалната политика в еврозоната трябва да отговори на настоящата икономическа ситуация. „Фискалната позиция трябва да играе заедно с икономическите условия на еврозоната“, посочи той пред репортери. „Трябва да гледаме внимателно ... кой има фискално пространство за действие и ... кой не, (за да могат те) да продължат да намаляват дълга си“, подчерта Сентено.

Финансовите министри на Франция и Италия също призоваха Германия и Холандия да действат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във