Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврозоната излезе от рецесия благодарение на Южна Европа

Еврозоната се отърси от влиянието на обременителните зимни карантини, а мощното възстановяване на Испания и Италия допринесе за по-добър от прогнозирания растеж на региона през второто тримесечие.

БВП на блока на еврото се е увеличил с 2% - доста над очакваните 1.5% от икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг". Основен принос за подема имат южноевропейските държави, което ги поставя в необичайната позиция на двигатели на стопанския възход. Германия, която е традиционния европейски мотор, разочарова с по-слабо от предвижданията повишение на БВП заради сериозните пробиви в снабдителните вериги, които затрудняват ключови сектори като производителите на коли.  

Възстановяването, което помогна на еврозоната да излезе от втората за последната година рецесия, ще се ускорява след премахването на противопандемичните рестрикции, освен ако сривовете в предлагането или поредно настъпление на заразата не вкарат прът в колелата. Европейската централна бака вече предупреди, че общността трябва да извърви дълъг път преди да излекува напълно нанесените от COVID-19 поражения. 

През второто тримесечие БВП на Испания е нараснал с 2.8% при прогнозирани 2.1 процента. Изненадата е много по-впечатляваща в Италия, чийто икономически ръст от 2.7% е двойно по-висок от очакванията на икономистите. Според анализаторите, по-силният подем на държавите от Южна Европа, които досега изоставаха от останалите страни членки на региона, помага да се запълни част от пропастта и предполага, че те имат потенциал да продължат възхода. 

БВП на Франция се е повишил с 0.9% през второто тримесечие. Това, по оценка на министъра на финансите на страната Брюно льо Мер, показва, че икономиката може да достигне правителствената прогноза за 6% растеж през тази година, защото всичко отново се възражда: потреблението на домакинствата, инвестициите, доверието.

Германия отчете едва 1.5% увеличение на БВП в периода април-юни при прогнозирани 2% заради недостига на суровини и материали за ред промишлени сектори. В тази връзка икономистат в "Ай Ен Джи банк" - Карстен Бржески - коментира, че "единствената положителна страна на тези затруднения в предлагането е, че те ще приключат" и "тъй като книгите на заявките са пълни, а складовите запаси изчерпани - активността в германския индустриален сектор ще се ускори".

Други данни, публикувани на 30 юли, показват, че безработицата в еврозоната неочаквано е намаляла, а юлската инфлация е скочила до 2.2% годишно - най-мощно от 2018-а насам.

Освен съживяването на услугите и на индивидуалното потребление, държавите от Южна Европа се надяват милиардите евро от фонда за възстановяване на Европейския съюз да обърнат страницата на икономическа слабост и дългови кризи. Италианският министър на финансите Даниеле Франко коментира, че икономически растеж над 5% през тази година е постижима цел и че стопанството на страната може да си върне предпандемичните показатели до третото тримесечие на 2022-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във