Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврозоната е в дефлация

Еврозоната изпадна в дефлация за първи път от четири години насам. Това се вижда от публикувания на 1 септември от Евростат индекс на потребителските цени през август, който е паднал до минус 0.2% след 0.4% юлски ръст. Дефлацията е застигнала 12 от общо 19-е страни членки на еврозоната, включително Германия, Италия, Испания, Португалия и Гърция. Във Франция августовската инфлация е била 0.2% след 0.9% юлски ръст. 

Поскъпването на еврото през последните дни оказва допълнителен низходящ инфлационен натиск като намалява цените на вноса. Обезпокоителните данни на европейската статистическа служба притискат Европейската централна банка да засили подкрепата си за несигурното възстановяване на общността от пандемията от COVID-19. 

Анализаторите хвърлят вината за минусовата августовска инфлация на по-ниските цени на суровия петрол, на решението на Берлин да понижи ДДС и на забавените с един месец летни разпродажби във Франция, Италия и Белгия. Търговците на дребно в трите държави обикновено понижават драстично цените на облеклото между юни и юли, за да опразнят рафтовете от летните дрехи преди началото на есенния сезон. Тази година обаче заразата промени графика и разпродажбите се случиха през август. 

Ценовият ръст на годишна база в сектора на услугите пък е паднал до най-ниското в историята си равнище от 0.7% през миналия месец. А базовата инфлация, от която са изключени цените на енергията, на храната и на тютюневите изделия, е слязла до рекордно ниските 0.4% през август от 1.2% през юли. 

Фредерик Дюкроазет - стратег в един от водещите световни независими мениджъри на активи и на лични състояния "Пикте уелт мениджмънт" - определя инфлационните числа като "безмилостно напомняне на реалността" за ЕЦБ седмица преди официалното съвещание на банковия управителен съвет.    

А Флориан Хенсе - икономист в инвестиционната банка "Беренберг" - прогнозира, че ако инфлацията се задържи прекалено ниска, ЕЦБ може да реши през декември да разшири кризисната си програма за покупка на активи. 

Когато европейските централни банкери се съберат на ъсвещание на 10 септември, те със сигурност ще понижат инфлационната си прогноза до 1.3% до 2022-а - стойност, значително под целевите 2% годишно. Което означава продължителен период на нулева и дори минусова лихвена политика.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във